La comissió electoral del 13-D defensa l'ús d'espais municipals per a les consultes sobiranistes

Avui s'obre el primer col·legi, a Sant Cugat, per votar anticipadament

Tot i l'experiència d'Arenys de Munt, on el jutge va prohibir el suport de l'Ajuntament a la consulta independentista i l'ús de dependències municipals per dur-la a terme, la comissió electoral nacional defensa la instal·lació d'urnes en espais municipals d'acord amb el dret a la llibertat d'expressió i d'associació i pel mateix motiu que es va permetre la concentració falangista d'Arenys. Recorden a la fiscalia que té l'obligació de preservar aquests drets i que si un ajuntament cedeix un espai per a una conferència, ha de fer el mateix amb les consultes, ja que es tracta d'activitats legals. Hi ha casos de municipis petits que no tenen més locals socials que una sala del consistori, però, segons un dels membres de la comissió electoral, Josep Cruanyes, mentre es tracti d'un espai per a les entitats no hi ha d'haver impediments legals. «Si fos a la sala de plens seria una altra cosa», va dir.

Els més de 150 municipis que votaran el 13-D controlaran el procés amb sistemes informàtics que evitaran la duplicitat de vot. Els municipis d'Osona tindran el seu propi programa (no subordinat al de la comissió electoral), que centralitzarà les operacions a Vic, mentre que la resta es controlarà des de Barcelona.

«Hackers» falangistes

La comissió preveu que hi pugui haver atacs informàtics, igual com hi va haver autocars falangistes a Arenys. En qualsevol cas, avui hi ha una jornada de formació amb més de 120 representants de municipis per conèixer amb detall el funcionament del programa. Es preveu que poc després del tancament dels col·legis, a les 8 del vespre, es puguin conèixer els resultats. A més, durant tota la jornada electoral, que s'iniciarà a les 9 del matí, es podrà consultar la participació per mitjà de la pàgina web www.referendumindependencia.cat. Les dades recollides dels votants seran destruïdes després de les consultes.

Osona, independent

Osona Decideix, l'entitat coordinadora de les consultes en aquesta comarca, capitanejada per l'exvocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena, considera el seu sistema informàtic més segur i fiable, ja que no estarà en xarxa, de manera que tindrà menys possibilitats de ser boicotejat per hackers. Només a les ciutats més grans, com Vic i Manlleu, es connectaran entre si els col·legis electorals telemàticament.

La primera urna que s'obrirà, avui, serà a la seu d'una entitat privada, a Sant Cugat del Vallès, el municipi més poblat dels que concorren a la primera convocatòria electoral independentista col·lectiva. De fet, la comissió electoral preveu l'obertura d'altres col·legis abans del 13-D, però el gros de les urnes per al vot anticipat s'obrirà a partir del dia 29, quan es donarà el tret de sortida de la campanya. També en el vot anticipat, Osona Decideix ha dissenyat el seu propi funcionament, que farà públic d'aquí a pocs dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

Milei apuja el to contra Sánchez

barcelona
Política

Illa ja no descarta a Junts ni al PP

barcelona
llengua

Sense terminis per avançar en l’oficialitat del català a Europa

barcelona

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT