Política

Una quarantena de diputats i senadors de la dreta volen que Fillon plegui

Els crítics adverteixen de la desmobilització del votant i demanen un consell polític

El candidat reafirma que continua i que el partit no té cap alternativa millor

La resistència interna a la candidatura del conservador François Fillon continua ferma. L'aspirant presidencial, immers en un possible cas de desviament de fons públics en benefici de la seva dona, a qui tenia contractada amb una feina presumptament fictícia, va demanar al seu partit fa uns dies calma i unitat. De portes enfora la va aconseguir temporalment, però la por d'allunyar-se de l'Elisi amb cada enquesta comença a pesar més.

Un grup en què signen 17 parlamentaris de la dreta, però que tindria el suport d'una quarantena de senadors i diputats, explicaven dilluns a la nit en una carta els seus dubtes respecte a la continuïtat de Fillon. “Veient la greu crisi política que vivim, és el teu deure reunir immediatament un consell polític del nostre partit”, deia la missiva, dirigida personalment al líder conservador.

En l'origen d'aquest corrent crític es troba el diputat d'Els Republicans Georges Fenech, que explicava ahir al diari Le Monde que fer campanya sobre el terreny ha esdevingut una tasca “impossible”. “Els militants estan desmobilitzats, volem alertar el candidat, ens cal una reacció”, va demanar. Altres veus del partit van assegurar, en el mateix sentit, que s'imposa l'opció de canviar de candidat.

Fillon no sembla que ho prevegi de moment. Ho repeteix en cada aparició pública des que va decidir respondre a les acusacions amb una estratègia de comunicació amb tres pilars definits: declarar-se víctima d'una persecució política, mediàtica i judicial; aparentar fermesa i determinació, i tirar endavant esperant que la tempesta amaini sola amb el pas dels dies.

En una reunió dels diputats de la formació, ahir a l'Assemblée Nationale, va assegurar que la seva retirada suposaria una “crisi greu” per a la família política conservadora. “Després d'haver-me entrevistat amb els principals candidats de les primàries, com ara Nicolas Sarkozy i Alain Juppé, he constatat que no hi havia cap solució alternativa millor, i que la meva retirada avui podria provocar la nostra desaparició de la campanya presidencial”, va alertar.

Hi hagi o no alternatives a la seva candidatura, el cert és que el compàs d'espera en què es troba la formació comença a ser un risc difícil d'assumir. Fora de la segona volta segons els sondejos, una nova estadística apareguda ahir sembla donar la raó als crítics: en l'últim mes, la confiança dels francesos en Fillon ha caigut 10 punts, fins a un 22%. I l'afinitat política amb el candidat no millora tampoc les coses, ja que entre els simpatitzants de dreta la caiguda ha estat de 14 punts, situant-se en un 67%.

LA XIFRA

10
punts
ha caigut la confiança dels francesos en Fillon, fins a un 22%, en l'últim mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona