Política

Rajoy promet una pluja de milions

Incredulitat i escepticisme entre l'empresariat català per l'anunci d'inversions del president espanyol

El líder popular demana ajuda als empresaris per “guanyar la batalla de la moderació” i “segellar esquerdes” amb Catalunya

Quan falta menys de mig any per al referèndum sobre la independència previst en el full de ruta sobiranista, Mariano Rajoy va prometre ahir una pluja de milions per a infraestructures fins al 2020, i més enllà, davant d'una part de l'empresariat català, a qui va suplicar ajuda per “reconstruir ponts i segellar esquerdes” obertes amb Catalunya, per “guanyar la batalla de la moderació i recuperar la concòrdia”. Amb l'empresariat, el president espanyol sí que hi dialoga. En canvi, va aprofitar per fer el seu gran anunci a Barcelona en absència de Carles Puigdemont, de viatge als Estats Units. Més que esquerdes, tota una bretxa separa els dos executius.

Rajoy, acompanyat de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i del delegat a Catalunya, Enric Millo, va furgar en els pitjors malsons dels empresaris: “El risc més gran que afrontem, el factor que podria frenar la recuperació, és la inestabilitat política.” “Hem aconseguit entre tots superar una crisi tremenda i ara estem en condicions de guanyar un futur millor; no el malbaratem amb aventures empobridores”, va destacar. En aquest sentit, va acusar l'independentisme de voler “desconnectar-se del futur, de la realitat espanyola i europea, de la llei i del diàleg”, i el va instar a no crear problemes, ja que “reparar el material amb què està teixida la confiança és costós”.

Conscient que el compromís de 4.200 milions d'euros podia ser vist com un cant de sirena, Rajoy va remarcar que és un pla “realista, viable i verificable en totes les etapes”. Però la seva oferta per neutralitzar el procés va xocar amb el pragmatisme del sector econòmic i polític català, que va agafar amb pinces les promeses milionàries, escarmentat per altres pluges de milions anunciades en el passat per Madrid, que fins ara ha tingut dificultats per complir, encara que només fos el que estableix la llei, en matèria d'inversions a Catalunya.

Les principals associacions empresarials del país, com ara la Cambra de Comerç i les patronals Foment i Pimec, van acollir positivament l'anunci d'inversions, però no van amagar la seva incredulitat i van instar Rajoy a executar-les en els terminis previstos. La Generalitat també va expressar el màxim escepticisme. Des dels Estats Units, el president va constatar que “l'empresariat està fart dels incompliments”. I, des de la mateixa jornada Connectats al futur, organitzada pel govern espanyol al Palau de Congressos de Catalunya, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, hi va insistir: “El grau de credibilitat que tenen els anuncis de Rajoy és molt baix.” Rull va instar el cap de l'executiu espanyol a demanar disculpes pels incompliments. No hi va haver contrició: el dirigent del PP va subratllar les inversions fetes fins i tot en temps de crisi i va vendre l'anunci d'ahir com “un nou impuls” en infraestructures. “Ara podem fer més i podrem fer més coses a mesura que la recuperació de l'economia es consolidi”, va assegurar.

Rajoy tampoc va convèncer els representants del govern barceloní Gerardo Pisarello i Janet Sanz, que van exigir que la inversió promesa es materialitzi. “No hem vist cap element que ens porti a tenir esperances que això pugui passar”, va lamentar el primer tinent d'alcalde. “Les inversions en infraestructures les prometen des de fa anys sense cap concreció”, hi afegia.

Prop de 500 empresaris escoltaven amatents Rajoy. El president de la Cambra de Comerç d'Espanya i del grup Freixenet, José Luis Bonet, va aplaudir l'aposta pel corredor mediterrani, que considera l'eix geogràfic més dinàmic econòmicament. Per la seva banda, el de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, espera que es concreti com es mesurarà l'execució de les infraestructures.

Hi ha pressa

El president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, es va referir a la jornada com una trobada “positiva i oportuna” per afavorir el diàleg institucional i generar més confiança. Tanmateix, va apressar Rajoy a executar d'una vegada les inversions pendents des de fa anys. Hi coincidia el president de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa (Pimec), Josep González, que va insistir en la necessitat que el paquet d'inversions “es faci i es compleixi”. Entre els més escèptics, hi havia el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, que va repassar els retards que acumulen algunes obres, començant per l'accés viari al port, la primera pedra del qual es va posar el mes de desembre del 2014, i “pràcticament no s'ha avançat”.

“Si es fan monòlegs i s'incompleixen, les coses no funcionen”, va etzibar Enric Ticó, president d'FGC. La fila zero d'empresaris incloïa Florentino Pérez (ACS), Amancio López (Hotusa), Salvador Alemany (Abertis), Javier Godó i Miquel Roca Junyent, a més de l'expresident José Montilla.

Dins del cistell de Rajoy, també hi havia l'aposta perquè Barcelona doni cabuda a la seu de l'Agència Europea de Medicaments, que arran del Brexit abandonarà Londres.

N'hi ha que volen desconnectar-se del futur, de la realitat espanyola i europea, de la llei i del diàleg
Mariano Rajoy
President del govern espanyol
De promesa en promesa fins a l'incompliment final. L'empresariat està fart dels incompliments
Carles Puigdemont
President de la Generalitat
Hauria estat un gest interessant per part de Rajoy cert acte de contrició i que hagués demanat disculpes
Josep Rull
Conseller de Territori

Bona part de l'empresariat no hi era

Des de Washington, el president, Carles Puigdemont, va posar l'accent en les absències en l'acte de Rajoy: “No hi havia tota la classe empresarial escoltant l'anunci.” Ni de bon tros. Entre les absències més destacades, hi havia la del president de Gas Natural Fenosa i del patronat de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé; la del president de CaixaBank, Jordi Gual, i la del president del Banc Sabadell, Josep Oliu. Tampoc van fer acte de presència els consellers delegats Rafael Villaseca (Gas Natural), Gonzalo Cortázar (CaixaBank) i Jaume Guardiola (Banc Sabadell). El president de Cellnex i conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés; el president de Mango, Isak Andic, i el tàndem de consellers delegats de Grífols, Raimon i Víctor Grífols, tampoc van anar a escoltar les promeses de Rajoy, així com el president d'Agbar, Ángel Simon, i els responsables d'Esteve, Puig, Agrolimen (Carulla), Tous, Nutrexpa (Ferrero), Pronovias (Palatachi), Almirall (Gallardo), Damm (Carceller) i Planeta (Lara), també absents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona