Política

municipal

la polèmica pel cie

Colau manté la pugna per tancar el CIE de Barcelona i ordena que es precinti

El govern local dona dos mesos per clausurar-lo adduint que no té la llicència d'activitat

El cas, però, desembocarà en un llarg litigi a l'Audiencia Nacional

L'Ajuntament de Barcelona ha fet un pas més en la seva estratègia jurídica per aconseguir tancar el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Amb l'argument legal que la instal·lació no disposa de llicència d'activitats, el govern d'Ada Colau va decretar ahir el seu precintament. Una ordre, però, que no es faria efectiva immediatament, ja que es dona un marge de dos mesos al Ministeri de l'Interior –el propietari– perquè tingui temps per buidar-lo. Començant pel mateix consistori, però, a ningú se li escapa que el govern espanyol difícilment complirà aquest manament, circumstància que desembocarà en un procés judicial que pot trigar anys i panys a resoldre's.

Conscient que s'ha embrancat en un conflicte institucional de no poca envergadura, l'executiu d'Ada Colau s'ha volgut cobrir les esquenes i ha encarregat un informe a un catedràtic de dret administratiu perquè determini si hi ha base legal per fer efectiva la clausura. La principal tesi a la qual s'aferra l'Ajuntament és que el CIE no disposa de llicència d'activitats i, segons conclou l'estudi extern, l'hauria de tenir. A aquesta circumstància s'ha de sumar un fet sobrevingut clau, com és la decisió del Ministeri de l'Interior de no recórrer, ni per la via administrativa ni per la judicial, contra l'ordre de cessament de l'activitat, que es va dictar el 4 de juliol del 2016, perquè no disposava, justament, de la citada llicència. Tant pel tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, com pel gerent municipal de Recursos, Joan Llinares, que el ministeri renunciés a impugnar l'ordre de cessament, la converteix automàticament en ferma des del punt de vista legal. I seguint aquesta lògica, el següent pas lògic a fer era ordenar el precintament.

Durant l'anunci ahir de l'adopció de la mesura, el mateix Asens va reconèixer que “és molt probable que Interior continuï amb l'actitud de desobediència com fins ara”. Arribats a aquí, i un cop s'esgoti el termini de dos mesos de rigor, l'Ajuntament de Barcelona presentarà un contenciós administratiu a l'Audiencia Nacional perquè sigui aquest organisme el que forci el tancament de la instal·lació. Anant bé, però, la primera sentència no es dictarà fins d'aquí a un any i mig, sense comptar la bateria de recursos que les dues parts puguin presentar entremig.

LA FRASE

El govern espanyol ha desconnectat de la legalitat vigent en matèria de llicències d'activitat
Jaume Asens
Quart tinent d'alcalde De l'ajuntament de barcelona

LA DATA

Des del punt de vista legal, l'ordre de cessament dictada en el seu dia ha assolit la condició de ferma
Joan Llinares
gerent municipal de recursos de l'ajuntament de barcelona
04.07.16
es dicta
l'ordre de resolució de cessament de l'activitat que, en no ser recorreguda, el consistori considera ferma.
28.04.16
es notifica
al CIE la incoació d'un expedient administratiu per l'Ajuntament perquè no disposa de llicència.

La policia estatal dona per fet que continuarà obert

La decisió municipal de precintar el centre d'internament ja ha estat comunicada de manera oficial a la Delegació del Govern espanyol, que, a través del seu màxim responsable polític, Enric Millo, ahir mateix es va afanyar a assegurar que la instal·lació continuarà oberta ja que, entre d'altres, compleix una funció social. Així mateix, fonts del Cuerpo Nacional de Policía (CNP) van expressar a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) una posició similar, recalcant el missatge que l'Ajuntament no té competències per emetre una ordre d'aquest tipus. En aquest sentit, les mateixes fonts han recordat que el jutjat del contenciós administratiu número 2 de Barcelona ja va manifestar, el juliol de l'any passat, que existien “seriosos dubtes” sobre la capacitat legal del consistori per ordenar el tancament del CIE perquè no disposa de llicència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona