Barcelona s'unirà a l'onada de l'abril de les consultes sobre la independència

El grup promotor de la capital, sense el suport del govern municipal, presenta avui el seu «full de ruta»

Els 161 municipis que podran votar diumenge «sí» o «no» a la independència de Catalunya només seran el preludi d'una onada de consultes del febrer i l'abril del 2010 demogràficament molt superior. La majoria de consultes del 13-D, amb un cens de 700.000 persones, es fan en localitats poc poblades amb l'excepció de Sant Cugat, Vilafranca, Vilanova, Premià, Berga o Vic. La xifra es multiplicarà amb la segona i tercera onada de consultes si finalment hi participen ciutats com Manresa, Sabadell, Girona o el cap i casal de Barcelona. La capital catalana, amb 1.615.908 milions de ciutadans censats, seria la gran pedra de toc del moviment pro consultes i, en definitiva, serà el gran desafiament de l'independentisme.

Després de dos mesos de contactes i reunions, la plataforma Barcelona Decideix assumeix el repte més complicat del moviment pro consultes. Un grup de «persones representatives dels diferents districtes i d'entitats de la ciutat», que ahir encara no es volia donar a conèixer, liderarà la campanya de la consulta de finals de l'abril. Els promotors, que han tingut molt en compte les noves tecnologies com a eina per comunicar-se amb la població, faran servir el web Barcelonadecideix.cat, un canal a Youtube i un grup al Facebook. Els organitzadors es dividiran per districtes, cadascun amb un bloc a internet.

La consulta no té ara mateix el suport del govern municipal de Barcelona, format pel PSC i ICV-EUiA. Els socialistes ja han dit diferents cops que no creuen que la independència «figuri entre les prioritats dels barcelonins» i el cap de files barceloní de CiU, Xavier Trias, va mesurar, i molt, el seu suport a la consulta: en una entrevista a Directe.cat va deixar clar que «a Barcelona, si no ha de ser un èxit, millor no fer-la», ja que, a parer seu, si va a votar un 10% del cens «s'haurà fet un trist paper».

Qui sí aposta públicament per la consulta barcelonina és ERC. El secretari general dels republicans, Joan Ridao, va dir fa deu dies que esperava que «el final de l'onada de consultes acabés a l'abril amb una a Barcelona» sobre la qual ERC aleshores estava «treballant». Pensant en els escèptics i els crítics, Ridao va assegurar que si tècnicament es pot fer el referèndum sobre la reforma de l'avinguda de la Diagonal també es pot fer aquesta consulta.

S'uneix a Girona i Lleida

Barcelona s'uniria així a l'abril a altres ciutats importants del país com Lleida –que va presentar la plataforma Lleida Decideix dijous passat– i Girona –que es presenta demà a les vuit del vespre a l'auditori de La Mercè amb la presència del filòsof Josep Maria Terricabras.

A banda del 13-D, Decidim.cat va acordar les dates del 28 de febrer –que era massa d'hora per a Barcelona o Girona– i el 25 d'abril, dos dies després de Sant Jordi i just la diada del País Valencià.

El vot anticipat de les consultes del 13-D ja ha superat el 2%, unes 14.000 persones, arreu dels municipis on se celebraran diumenge les votacions.

ALFONS LÓPEZ TENA
COORDINADOR DE LA CONSULTA A OSONA
«El PSC està fent el mateix que feien els franquistes des dels ajuntaments quan encara no hi havia eleccions municipals. Estan intentant fer por a la gent amb actuacions que s'acosten a la il·legalitat»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Xoc total del fiscal general i els fiscals del procés

madrid
guerra a gaza

Els EUA sancionen al grup israelià Tzav 9 per bloquejar l’ajuda humanitària

barcelona
estat francès

La justícia anul·la l’expulsió de Ciotti i el manté com a líder dels conservadors

barcelona
Cimera del Grup dels Set

El G7 exigeix a la Xina i l’Iran que no donin suport a Rússia contra Ucraïna

Barcelona
guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona
àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona