POL MARESMA

PORTAVEU DE LA COORDINADORA SANTPOLENCA PEL DRET A DECIDIR

«Tan vàlid és l'argument del ‘sí' com el del ‘no'»

Com es va decidir afegir Sant Pol a la llista de municipis que faran una consulta popular diumenge vinent?

–«En part va ser casualitat. El 13 de setembre ens vam trobar un grup de gent ben diferent de Sant Pol a Arenys de Munt. Proveníem de col·lectius ben diferents, però tots estàvem interessats a tirar endavant una consulta per la independència a partir del teixit ciutadà. Crèiem i creiem que la llibertat d'expressió és un dret bàsic i, mentre que avui en dia es respecta aquesta llibertat en l'aspecte individual, volem que també es respecti en l'aspecte col·lectiu.»
–Que un grup de gent...
–«... pugui dir allò que pensa sobre qualsevol tema, sigui quin sigui.»
–Hom pot pensar que algú no independentista no hi té cabuda, en la consulta.
–«Doncs aniria errat. Nosaltres no amaguem que volem la independència de Catalunya, però per davant de les conviccions polítiques hi ha la llibertat de les persones a poder expressar-se. Tan vàlid és l'argument del ‘sí' com el del ‘no'. Per això és tan important exercir el vot diumenge.»
–Una campanya neutral?
–«Aquesta ha estat la nostra intenció des del primer moment. Basem la campanya en la participació i hem organitzat les activitats sota aquest criteri, convidant representants de totes les posicions perquè puguin dir-hi la seva.»
–I l'heu dut fins i tot a internet.
–«Hem volgut aprofitar aquesta xarxa social per donar a conèixer la coordinadora. Hem penjat un vídeo amb un seguit d'entrevistes a gent de Sant Pol perquè manifestin obertament què pensen del fet que al poble s'impulsi una consulta popular. Ha tingut bona acceptació.»
–Com funciona la coordinadora?
–«De la forma més horitzontal possible i sense un únic cap visible que prengui les decisions. Cadascú té una feina concreta que sap desenvolupar bé i hem tingut la gran sort de disposar d'autèntics professionals que ens han facilitat el procés. A més, hem tingut contacte amb altres coordinadores, com ara la de Canet, i ens hem ajudat mútuament.»
–On es farà la consulta?
–«Hem facilitat el vot per avançat, però l'espai triat és la Fundació Pere Coromines, al bell mig del poble i de fàcil localització.»
–I quin ha de ser el paper dels partits?
–«Ells han tingut la seva oportunitat. Ara és el moment del poble, i si volen fer campanya que utilitzin els seus recursos. La consulta popular ha de fer escoltar la veu del poble, sigui quina sigui la resposta.»
–«I si la resposta no és el ‘sí' a la independència?
–«Se'm fa difícil de creure, perquè el moviment de base de les consultes està orientat en aquest sentit. Però tampoc ens preocupa gaire. Veiem en aquestes consultes el pas previ a organitzar un referèndum a escala del país que sigui vinculant. Si la via per aconseguir la llibertat a través d'Espanya és un camí esgotat, caldrà buscar la manera a través d'Europa, que és qui ens ha de reconèixer com a nació.»
–Preocupats per si apareixen moviments radicals al poble?
–«Confiem en la feina de la policia local i dels Mossos, i volem creure que aquest diumenge celebrarem sense problemes la festa del dret a decidir. La maduresa demostrada a Arenys de Munt encara és vàlida.»
–I després del 13-D?
–«Vindran altres dates triades per altres municipis fins a abraçar tot el territori. El camí es fa pas a pas.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona