Política

ERC demana als votants del no ajut per fer el referèndum

Bosch crida Colau i els comuns a defensar-lo fins al final com a “demòcrates que també volen votar”

L'alcalde republicà de Sabadell reivindica els governs amb ICV, EUiA, Podem i la CUP

ERC fa una crida a fer costat al referèndum als no independentistes que volen que les urnes decideixin. “Tots aquells que volen votar no, estan amb nosaltres i els demanem que ens ajudin”, defensava ahir el vicepresident del govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, en l'inici de la precampanya pel sí que els republicans llançaven al barri del Poblenou de Barcelona amb presència de diversos alcaldes i càrrecs metropolitans. Junqueras insta els sobiranistes a explicar bé que el referèndum serveix perquè Catalunya pugui decidir en educació, sanitat, ocupació o atenció social: “Si ho expliquem bé, la gent preferirà posar el seu futur en les seves mans.”

Qui va ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts defensa que la feina que ja estan fent els ajuntaments és el millor exemple de com ha de ser un futur país independent. Quan els republicans van arribar al govern del seu municipi, Junqueras afirma que es van trobar “gent que patia i patia des de feia molt temps” i van decidir centrar-se en educació, serveis socials i ocupació. Amb les eines limitades dels ajuntaments, el de Sant Vicenç va impulsar els patis oberts de les escoles amb activitats per acollir els nens que no podien accedir a activitats extraescolars o les famílies dels quals tenien dificultats per ocupar-se'n fora de l'horari escolar. També van donar beques i ajudes al transport per a universitaris “tot i que hi havia gent que deia i diu que això no és feina dels ajuntaments”. Junqueras defensa que la Generalitat té contractats avui més mestres i professors que mai en la història del país però també més personal d'atenció a la salut mental.

Obrir col·legis per votar

El líder dels republicans a Barcelona, Alfred Bosch, va demanar afecte, respecte i fraternitat amb “els demòcrates del no” perquè, a mesura que s'acosti el referèndum, hi donaran suport i va cridar l'alcaldessa Ada Colau a “obrir els col·legis” per fer possible la votació així com a “acompanyar-nos” a les urnes. Votar, va advertir, és la base de la convivència i la democràcia.

L'alcalde republicà de Sabadell, Juli Fernández, va reivindicar “amb orgull la feina que fem als ajuntaments junt amb molta altra gent” d'ICV, EUiA, Podem o la CUP amb qui comparteixen “el republicanisme”. Fernández va recordar que la ciutat que encapçala ha estat la primera a sancionar amb 110.000 euros les empreses elèctriques “que no compleixen els deures que tenen amb els ciutadans”. Fernández reivindica per a la Generalitat i els ajuntaments catalans “totes les eines d'un estat per defensar els drets i atendre les necessitats dels ciutadans”.

Per altra banda, i arran de la proposta de Puigdemont de negociar un acord amb Rajoy abans de debatre'l al Congrés, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va acusar el president català de voler un “fals“ diàleg i de preferir el “monòleg” perquè no està disposat a anar al Congrés “on pugui perdre” la votació. A més, va acusar ERC d'enganyar amb el referèndum com “una excusa per poder presentar-se a les eleccions autonòmiques”.

Als que no ens volen escoltar ni deixar votar, la nostra opinió els importa tan poc que els importa un rave
Si expliquem bé el referèndum la gent preferirà posar el seu futur en les seves pròpies mans
Oriol Junqueras
vicepresident del govern
Demanem a l'alcaldessa Ada Colau que obri els col·legis per votar i ens acompanyi
Alfred Bosch
Cap d'ERC a l'aj. de barcelona
Al Congrés es veurà si hi ha idees o suggeriments a negociar que no siguin un referèndum
Enric MIllo
delegat espanyol a catalunya
A Puigdemont no li agraden els debats on se'l pugui rebatre i on pugui perdre una votació
Inés Arrimadas
presidenta de C's al Parlament
Temo l'enèsima marejada de perdiu. És com dir-nos que ens esperem un parell d'anys. Massa tard
Antonio Baños
portaveu de sÚmate

Millo fixa el camí a Puigdemont: canvi constitucional

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, aclaria ahir els límits a l'oferta que han fet al govern català perquè presenti al Congrés la proposta de referèndum: la Constitució. Com que la Carta Magna espanyola no preveu el dret d'autodeterminació, el que ha de fer el govern de Puigdemont al Congrés és sol·licitar una reforma constitucional, va indicar Millo en una entrevista a RAC1. Millo tanca la porta que els dos governs negociïn un referèndum fora del Congrés com defensa Puigdemont, una possibilitat que Millo qualifica de “plantejament equivocat” perquè el govern de Rajoy “no en té la competència” sinó el Congrés dels Diputats. Però el delegat del govern espanyol va més enllà i diferencia el cas actual de la petició que van fer CiU, ERC i ICV el 8 d'abril del 2014 al Congrés. Diu que ara poden sorgir al debat “idees o suggeriments a negociar que no siguin exactament un referèndum d'independència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana