Política

C’s i el PSC deixen sol el PP demanant la paralització de la compra d’urnes

S’abstenen en el punt d’una moció que volia rebutjar l’ús de recursos públics per al referèndum

Els populars acusen Puigdemont d’incitar a la violència

Ciutadans i el PSC van evitar donar suport ahir al Parlament a la petició del PP perquè es paralitzessin les licitacions dels acords marc per a la compra d’urnes i el subministrament de material electoral que el DOGC va publicar el 9 de maig, i que l’unionisme ha denunciat fins ara com el primer pas efectiu cap al referèndum, fins al punt que fins i tot la fiscalia va estudiar querellar-s’hi. Els populars, que van titllar després a Twitter de “lamentable” l’abstenció de C’s i el PSC, no van voler acceptar l’esmena dels taronja perquè s’especifiqués que la compra era per a eleccions autonòmiques.

La proposta formava part d’una moció més àmplia dels populars –sí que hi van votar a favor C’s i PSC, però es va rebutjar amb els vots dels tres grups sobiranistes– que pretenia condemnar i aturar la destinació de recursos públics a l’organització del referèndum, fet que va provocar una dura picabaralla. Esperanza García (PP) va acusar el president Carles Puigdemont, que la vigília havia instat el govern espanyol a aclarir si farà servir la força, ateses les declaracions ambigües dels seus representants, d’“incitar” que l’Estat actuï amb violència per aturar la votació. “La va suggerir, estava desitjant-la perquè és la seva única sortida”, va etzibar, després d’acusar-lo d’estar “irritat i prement l’accelerador en un pendent i sense frens”. “L’huracà està descontrolat i acabarà en cataclisme”, sentenciava. Roger Torrent (JxSí) va contestar acusant el PP de buscar un altre objectiu: “Intenten assimilar un procés democràtic i pacífic a un cop d’estat, i pretenen legitimar així ves a saber quina reacció”, deia. “Són demofòbics, però no pararan la democràcia”, concloïa, en la mateixa línia que la cupaire Mireia Boya, que avisava el PP que “ja poden presentar totes les mocions que vulguin, que no serveixen per absolutament res”. Joan Coscubiela, de CSQP, defensava que comprar urnes “no pot ser delicte”, tot i que instava el govern a explicar com pensa fer el referèndum. El socialista Ferran Pedret va demanar que no es qüestioni la legitimitat de les institucions i s’evitin escenaris conflictius.

En tot cas, en plena escalada verbal contra el referèndum, el president del PP català, Xavier García Albiol, va indicar ahir que Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras “estan desitjant que la Guàrdia Civil i l’exèrcit entrin per la Diagonal per tenir el paper de víctimes i aparèixer davant la seva parròquia com a màrtirs”. García Albiol, com havia fet el dia abans el delegat Enric Millo, va afirmar que l’Estat “no utilitzarà la força, perquè no és necessari”, ja que assegura que té altres “instruments” per fer-ho.

Des de Madrid, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va acusar que és el govern qui vol “utilitzar la força per destruir Espanya”, va parlar d’“agressió contínua” a càrrec de Puigdemont i va tornar a usar el terme cop d’estat per referir-se a la reforma del reglament en tràmit al Parlament.

C’s i PP porten el pressupost al TC

Dos mesos després d’aprovar-se, C’s i PP van presentar ahir junts un recurs d’inconstitucionalitat, signat per 120 diputats al Congrés, contra la llei catalana de pressupostos per haver-hi inclòs partides per al referèndum, que exigeixen que s’anul·lin. L’escrit lamenta un “inusual vici de secretisme”, ja que admet que han tingut “dificultats” per fer l’acusació perquè creuen que hi ha despeses amagades en moltes altres partides, més de 100 milions. “És un recurs contra uns pressupostos irreals i il·legals”, cloïa el diputat Fernando de Páramo. La denúncia s’acumula a la que va interposar el govern espanyol el 3 d’abril i el TC va acceptar a tràmit l’endemà, dia en què el PSOE va presentar la seva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona