Política

Mobilització sobiranista de suport al plebiscit i a les institucions catalanes

Pep Guardiola llegirà el manifest de la concentració, que es farà diumenge a les Fonts de Montjuïc

Més de 70 autocars ja estan confirmats per a l’acte

Conegudes la data i la pregunta del referèndum, les entitats sobiranistes –Assemblea Nacional (ANC), Òmnium i Associació de Municipis per la Independència (AMI)– mobilitzaran aquest diumenge milers de ciutadans a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona en suport del plebiscit i també del govern i el Parlament, que l’han d’organitzar i donar-li cobertura jurídica.

Amb actuacions musicals, parlaments i la lectura d’un manifest a càrrec de l’entrenador Pep Guardiola, que ja va tancar simbòlicament la llista electoral de Junts pel Sí, l’organització ha confirmat la mobilització de més de 70 autocars en el que es considera el tret de sortida de la precampanya del referèndum, un cop esgotada la via de la consulta pactada amb el govern espanyol que ha intentat el Pacte Nacional. L’acte s’ha dissenyat amb austeritat i “màxima solemnitat” per llegir un manifest que posa l’èmfasi en el “valor democràtic del repte que anem a fer” en paraules del president de l’ANC, Jordi Sànchez. Un acte en què no es descarta que prenguin part els màxims dirigents del govern.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, qualifica d’“inevitable” el referèndum davant la “unilateralitat” de l’Estat en voler-lo impedir i hi afegeix que la “participació massiva” del poble de Catalunya el convertirà en vinculant. El president de l’ANC explicita que l’acte de diumenge mostrarà “un suport clar als homes i dones que assumiran la responsabilitat” de convocar i organitzar el referèndum sabent que en poden pagar “conseqüències penals i repressives”.

Respecte a l’advertència de Catalunya en Comú sobre el perjudici que pot suposar la “pressa” per celebrar el referèndum, Sànchez defensa que ja fa mesos que se sabia que arribaria el moment de la unilateralitat si l’Estat no s’avenia a negociar: “Cap alternativa és millor que un referèndum acordat, però cap alternativa és pitjor que no celebrar un referèndum en espera d’un acord” que l’Estat no té cap intenció de facilitar.

Sànchez defensa que l’Estat no pot impedir el referèndum “democràticament i cívicament” però adverteix que ho intentarà amb “joc brut, difamacions i creant por” i posa l’exemple del Tribunal de Cuentas, un “organisme franquista dirigit per una exministra del PP” que vol obrir la via administrativa contra Mas, Homs, Ortega i Rigau pel 9-N després que hagin estat jutjats i absolts pels tribunals del delicte de prevaricació. “No només volen aniquilar els dirigents polítics d’aquest país políticament, sinó civilment”, afirma, abans d’afegir-hi que, si l’Estat vol impedir el referèndum, “haurà d’usar mecanismes impropis d’un estat democràtic”.

Sànchez rebat l’argument de l’Estat dient que “l’únic desafiament a la democràcia és el d’aquell que no permet votar” i adverteix el govern espanyol que no acceptaran “la tutela dels poders públics a la llibertat dels ciutadans com passava en el segle XIX”.

LES FRASES

Cap alternativa és millor que un referèndum acordat, però cap és pitjor que no celebrar-lo en espera d’un acord que l’Estat no vol
Ningú dubta que el president posarà les urnes. Potser haurem de cridar «Rajoy, no ens tregui les urnes»
Jordi Sànchez
president de l’assemblea (Anc)
La participació massiva és allò que legitimarà el referèndum i el farà vinculant
Jordi Cuixart
president d’òmnium


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel intensifica els seus atacs al sud i el nord de la Franja

barcelona
guerra a gaza

Els EUA rebutgen cap “genocidi” a Gaza, però demanen Israel que protegeixi els civils

barcelona
guerra a gaza

Un treballador de l’ONU mor a Gaza per l’impacte d’un projectil atribuït a Israel

barcelona
TEDH

L’eslovè Marko Bosnjak, elegit nou president del TEDH

barcelona
tribunals

Citen a declarar Rovira i els investigats per Tsunami per videoconferència

barcelona
guerra a europa

Ucraïna relleva el cap militar de la regió de Khàrkiv

barcelona
estats units

A Trump el preocupava un escàndol sexual, segons el seu exadvocat

barcelona
guerra a europa

Rússia pressiona Khàrkiv i avança al nord de la regió ucraïnesa

barcelona
política

Ponsatí deixa la primera línia política

barcelona