Política

Les entitats celebren la consulta clara i vinculant

Per l’ANC, la pregunta pot atreure moltes veus més enllà de l’independentisme

Les entitats independentistes ANC, Òmnium i AMI van celebrar ahir que se sàpiga ja la data i la pregunta del referèndum, que el president de l’Assembla, Jordi Sànchez, qualifica de “clara i inclusiva” perquè inclou conceptes que cridaran a participar “moltes sensibilitats” polítiques més enllà de l’estrictament independentista, segons ell. Pregunta ara, resposta binària i resultat que vincula el govern són, per ell, “tres elements imprescindibles” per a un plebiscit amb condicions de ser reconegut internacionalment.

No són, però, totes les necessàries encara, i Sànchez no dubta a demanar que se sàpiga, tan aviat com sigui possible, el cens, els col·legis electorals i el reglament de la campanya electoral que ha d’assegurar l’“expressió lliure” dels arguments a favor del sí i del no. Pel que fa a la convocatòria oficial, diu que encara hi ha temps mentre es faci “setmanes abans” de la votació per permetre la campanya.

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) destaca que s’enfili la “recta final” perquè es compleixi “el desig del 80% de la població” de poder decidir en un referèndum, en paraules de la presidenta de l’entitat i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras.

La dirigent reitera que, en els pròxims mesos, “els municipis independentistes estarem al costat del govern per col·laborar en tot allò que calgui i per fer possible que aquest referèndum es realitzi amb les màximes garanties”.

Per la seva banda, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, crida el sobiranisme a continuar treballant unitàriament i demana “serenor i coratge” perquè, segons ell, de la mateixa manera que “la força de la gent ha fet irreversible el referèndum”, ara també serà la garantia “que l’1 d’octubre votarem perquè la democràcia és imbatible”.

Cuixart deixa clar que l’Estat espanyol serà bel·ligerant i que “les clavegueres continuaran actuant”, però ha compromès l’entitat que presideix en la feina dels pròxims mesos per garantir que el referèndum sigui vinculant i efectiu.

Demà, les tres entitats han convocat l’independentisme al migdia a les barcelonines Fonts de Montjuïc per donar suport i escalf al govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona