Política

Partits i entitats parlen d’“atac al Parlament i als drets democràtics”

Els líders sobiranistes qualifiquen d’“atemptat”, “repressió” o “cop d’estat a la democràcia” la causa oberta contra la mesa de la cambra catalana

Els líders dels partits i de les entitats sobiranistes que ahir van acompanyar Joan Josep Nuet en la seva declaració al TSJC consideren el seu procés una nova mostra de l’atac contra els drets democràtics fonamentals dels diputats del Parlament de Catalunya que, segons ells, realitza el govern espanyol per mitjà dels tribunals.

“El govern espanyol està atemptant contra la democràcia”, afirmava el vicepresident català, Oriol Junqueras, a les portes dels tribunals, on uns centenars de persones es concentraven en suport de Nuet amb estelades, banderes republicanes i pancartes amb eslògans d’“Estimem la democràcia”, “Les urnes no es jutgen”, “Estem amb el nostre Parlament” o encara “Prou repressió per exercir la democràcia”.

La consellera portaveu, Neus Munté, lamentava que es jutgin diputats per “permetre el debat lliure d’expressions i idees”. La portaveu de JxSí al Parlament, Marta Rovira, no dubtava de qualificar de “repressió política” i d’amenaça al dret de vot per part del govern espanyol “utilitzant la fiscalia i el poder judicial”. Donant la volta a una de les acusacions més greus que ha fet el govern espanyol contra els dirigents independentistes, el diputat de la CUP, Benet Salellas, qualificava ahir de “cop d’estat del poder judicial contra el Parlament i la democràcia” el procés contra Nuet. De fet, Salellas va acusar el poder judicial d’haver pres partit i va apuntar que les properes setmanes més persones hauran d’anar a declarar als jutjats pel procés sobiranista.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, sostenia que la concentració era en defensa “de la democràcia, del dret a expressar-se lliurement i el de tots els diputats de poder parlar absolutament de tot en seu parlamentària, com es fa a qualsevol país democràtic”.

Xavier Domènech, líder de Catalunya en Comú, va considerar prioritari fer fora el PP del govern de l’Estat i va recordar que hi ha 400 casos oberts per causes contra el sobiranisme: “Ja n’hi ha prou!”

Per la seva banda, el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, va afirmar que la judicialització respon a la “por” que té l’Estat de la mobilització sobiranista i li va advertir que, “si no canvia d’actitud, serem centenars de milers de persones que acompanyarem els nostres càrrecs electes”.

LES FRASES

Si l’Estat no canvia d’actitud, serem centenars de milers que acompanyarem els nostres càrrecs
Jordi Sànchez
president de l’anc
Ja n’hi ha prou. Tenim 400 casos oberts per causes contra el sobiranisme a Catalunya
Xavier Domènech
coordinador general de catalunya en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona