Política

Setge al procés sobiranista

El fiscal diu que actuarà contra els voluntaris de l’1-O

Afirma que obrarà “sense cap complex ni exacerbació”

L’executiu espanyol veu Puigdemont “impotent” en triar voluntaris, i insinua que ERC i els comuns ja planegen un tripartit amb la CUP

Mentre pel govern espanyol recórrer a una borsa de voluntaris perquè facin d’agents electorals en el referèndum de l’1 d’octubre és una mostra d’“impotència” del president Puigdemont i de “manca de seriositat” del plebiscit, el fiscal general de l’Estat afirma que actuarà contra els voluntaris que participin en el referèndum “si s’entra en l’àmbit dels comportaments penals” i incompleixen la llei. Al fiscal general, José Manuel Maza, se li va preguntar ahir en un esmorzar informatiu si s’actuaria contra els voluntaris que col·laborin en l’execució del referèndum i, sense referir-se explícitament a ells, va assegurar que la fiscalia farà complir la llei “sense cap tipus de complex ni exacerbació de la nostra actuació” si considera que s’incompleix la llei amb accions constitutives de delicte penal.

Amb tot, Maza va recordar que el suposat incompliment de la llei per la celebració del referèndum és encara “una mera hipòtesi que no s’ha produït”. L’actuació de la fiscalia de l’Estat “es veurà al seu moment”, es va limitar a concloure. En canvi, per la seva banda, el govern espanyol va considerar ahir que la participació de voluntaris com a agents electorals en substitució de funcionaris és una mostra de la “impotència” del president Puigdemont i de la poca “seriositat” del referèndum, segons el ministre portaveu, Iñigo Méndez de Vigo. El ministre no dubta a afirmar que “els funcionaris no compliran ordres il·legals i no participaran en aquell referèndum” perquè han rebut la seguretat del govern central que vetllarà per ells.

Méndez de Vigo ha volgut afegir que la Comissió de Venècia rebutja els referèndums no emparats per la Constitució per concloure que, tot plegat, fa evident que el plebiscit té “cada cop amb menys suport social” a Catalunya i “amb el rebuig dels organismes internacionals”.

Tripartit sense el PDeCAT

El també ministre d’Educació va voler assenyalar expressament l’acostament de posicions que s’ha produït al Congrés durant la moció de censura contra Rajoy entre En Comú Podem i ERC com una mostra més de la suposada “impotència clara” del president Puigdemont. Méndez de Vigo ho considera un diàleg polític pensant en eleccions autonòmiques i en un futur govern de Catalunya compartit amb la CUP.

La reflexió del portaveu del govern espanyol, insinua, és clar, que aquest suposat pacte tripartit deixaria fora del govern al PDeCAT. “Això ha de ser un element de reflexió per a Puigdemont i ho ha de tenir en compte”, concloïa el portaveu, en la mateixa línia argumental que ja va iniciar fa unes setmanes la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, volent presentar els preparatius del referèndum que fan el PDeCAT i ERC des del govern com una llarga campanya electoral amb l’únic objectiu de guanyar les properes eleccions autonòmiques.

LES FRASES

Si entenem que s’ha incomplert la llei, actuarem sense cap tipus de complex ni exacerbació
José Manuel Maza
fiscal general de l’estat
El referèndum té cada cop menys suport social i més rebuig dels organismes internacionals
Vaig escoltar el diàleg d’En Comú amb ERC. Probablement sobre un futur govern amb la CUP
Iñigo Méndez de Vigo
portaveu del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona