Política

May rebaixa les expectatives

La ‘premier’ britànica se centra en el ‘Brexit’ i elimina del programa de govern algunes de les mesures que li van fer perdre la majoria absoluta

Continua negociant el suport dels unionistes nord-irlandesos al seu nou executiu

La primera ministra britànica, Theresa May, va rebaixar ahir de manera considerable les expectatives del seu govern en el discurs de la reina, que va llegir al Parlament el programa legislatiu dels conservadors per als pròxims dos anys. Normalment, el discurs anual d’inici del curs parlamentari reflecteix el programa electoral quan coincideix amb eleccions, però aquest cop va ser molt retallat. May va retirar bona part de les impopulars mesures socials incloses en el programa electoral, com ara l’impost perquè els pensionistes paguin l’atenció sociosanitària amb una part dels seus pisos i l’eliminació del mecanisme anual de pujada de les pensions i dels ajuts als jubilats per pagar el gas i l’electricitat. També va retirar la proposta per les escoles selectives, tot i que va mantenir mesures d’austeritat.

El programa del govern conté 27 mesures i va quedar dominat pel Brexit. Inclou la gran llei de derogació per facilitar un traspàs “tranquil i ordenat” de la legislació europea a la britànica. Fins a vuit lleis es refereixen al Brexit. Són mesures necessàries, pràctiques, que no indiquen si es continuarà apostant per un Brexit dur, és a dir, el trencament total amb la UE, o un de suau, que implicaria seguir al mercat únic i a la unió duanera i acceptar la lliure circulació de persones. També van predominar les mesures antiterroristes després que al país hi hagi hagut quatre atemptats en els últims tres mesos.

Per primer cop, el discurs de la reina havia estat ajornat dos dies perquè el govern, que va perdre la majoria absoluta, pogués negociar un acord –que encara no té– amb els unionistes nord-irlandesos i també perquè coincidia amb l’inici de les negociacions amb la Unió Europea (UE). Va ser una cerimònia reduïda pel poc temps que va tenir la reina per preparar-lo. Elisabet II va arribar en cotxe oficial i no en carruatge, i no duia la toga reial, sinó un vestit blau. Tampoc no l’acompanyava el seu marit, que està hospitalitzat, sinó el seu fill gran, el príncep Carles. La resta de la cerimònia va ser duta a terme amb rigorosa pompositat. Va accedir al Parlament per l’entrada de la Sobirania, i li van tancar la porta de la Cambra dels Comuns, en una tradició que es remunta al segle XVII i que simbolitza la independència del Parlament. A continuació, es va dirigir a la Cambra dels Lords, on va llegir el programa.

“El meu govern vol aconseguir el millor pacte del Brexit possible”, va llegir la reina. A la tarda va començar el debat del programa, que durarà fins dijous que ve. May i Jeremy Corbyn, el líder laborista, es van trobar amb un ambient molt diferent del que havien deixat abans que es convoquessin les eleccions, amb un Corbyn aclamat i una primera ministra debilitada.

“Perdó” per l’incendi

May va començar demanant perdó per la “insuficient” resposta a l’incendi de la torre Grenfell –amb pisos de protecció oficial–, que va provocar 79 morts –ahir es va anunciar el trasllat dels afectats a apartaments de luxe–. Va destacar que el discurs de la reina “col·loca la justícia al cor de l’agenda” governamental i “facilita la construcció d’un país més compassiu i més unit”.

“El programa [electoral] ha estat totalment eliminat, ja no existeix”, va lamentar Jeremy Corbyn sobre el pla legislatiu tory, i va criticar que “no omple ni un dels dos anys”.

El líder de l’oposició va criticar les retallades en els bombers i la policia de May quan era ministra de l’Interior i va demanar la fi de l’austeritat. “Els laboristes són un govern en espera capaç d’oferir un govern ferm i estable”, va dir Corbyn en referència al lema electoral de May.

La primera ministra encara no ha tancat el pacte amb els unionistes. La votació es farà dimecres i dijous que ve. Corbyn ja ha dit que hi votarà en contra i que intentarà formar un govern alternatiu.

LES FRASES

Aquest discurs [llegit per la reina] facilita la construcció d’un país més compassiu i més unit
La prioritat del meu govern és assegurar el millor acord possible sobre el ‘Brexit’
Theresa May
PRIMERA MINISTRA BRITÀNICA
El programa [electoral] ha estat totalment eliminat, ja no existeix
Jeremy Corbyn
CAP DE L’OPOSICIÓ BRITÀNICA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Portaveu de Junts a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona