Política

Junts pel Sí afirma que el dictamen del CGE avala la reforma del reglament del Parlament

El portaveu del grup, Roger Torrent, assegura que la coalició “assumirà” els conceptes de “simplicitat i naturalesa” que reclama l’òrgan consultiu

Considera que el text del Consell assenyala que la proposta és “plenament i perfectament estatutària”

El portaveu adjunt de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent, ha considerat aquest dijous que el dictament fet públic aquest dijous pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE) avala el mecanisme de lectura única per aprovar en un sol dia les lleis de desconnexió, si bé l’òrgan considera alerta que alguns punts de la reforma del reglament del Parlament vulneren l’Estatut i la Constitució.

En una roda de premsa aquesta tarda, Torrent ha expressat la “satisfacció” de la coalició independentista perquè entén que l’òrgan consultiu de la Generalitat avala l’actuat redactat de la normativa sobre la lectura única d’una proposició de llei. En aquest sentit, la formació interpreta que les conclusions del CGE constaten que la proposta és “plenament i perfectament estatutària”. “El dictamen diu que, en termes generals, en qualsevol iniciativa de qualsevol grup es podrà utilitzar l’eina de lectura única per fer qualsevol proposta de llei”, ha afirmat.

L’òrgan consultiu s’ha pronunciat aquest dijous sobre la legalitat de la lectura única que és un mecanisme fins ara reservat pel govern català en casos de màxim consens i que permet aprovar lleis exprés. El CGE ha avalat que qualsevol grup pugui recórrer a la lectura única com demanen Junts pel Sí i la CUP, però aconsella que es reservi a casos la “simplicitat dels quals” i consens ho permetin, cosa que no passa amb les lleis independentistes com la del referèndum de l’1-O.

Torrent ha assegurat que estudiaran la recomanació del CGE d’incloure en la reforma del reglament la referència al requisit que aquest procediment només s’utilitzi quan “la naturalesa de la proposició ho aconsella o si la simplicitat de la formulació ho permet”. El portaveu, ha avançat que el seu grup assumirà” els conceptes de “simplicitat i naturalesa” que reclama el Consell de Garanties, però ha insistit que el dictamen avala el conjunt de la reforma.

Preguntat per si el projecte de llei del referèndum que Junts pel Sí i la CUP van presentar aquest dimarts és una llei la simplicitat de la qual permeti tramitar-la pel procediment de lectura única, Torrent ha respost que fan “valoració del dictamen i que aquest avala qualsevol iniciativa legislativa que es vulgui presentar i que sigui votada en el ple”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia