Política

Podem aposta en ferm per l’1-O en contra de Podemos

Fachin admet que no serà un referèndum vinculant però el reivindica com una oportunitat de ruptura amb el règim del 1978

CatComú també aprovarà avui donar suport al plebiscit

Podem Catalunya farà campanya activa per a la participació en el referèndum de l’1 d’octubre encara que no el consideri vinculant perquè no tindrà el reconeixement de totes les parts. Dijous a la nit, el consell ciutadà del partit decidia fer una crida activa a les urnes perquè entén l’1-O “com una mobilització social políticament legítima” i una via de “trencament amb el règim constitucional del 1978”.

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, deixava clar ahir que la seva formació dona molt més valor a la mobilització i participació ciutadana que al sentit del vot, en què Podem no es definirà: “Els blocs de l’1-O no són el del sí ni el del no, sinó el dels que reconeixen el dret a decidir dels catalans i el dels que no el reconeixen.”

En aquest sentit, el líder de Podem defensa que a les urnes coincidiran els independentistes que esperen guanyar un sí vinculant i els que “anirem a votar convençuts que hem d’empènyer per fer possible l’estat plurinacional”.

Fachin defensa que difícilment el resultat podrà ser vinculant tenint en compte que l’Estat no el reconeix, i creu que el govern català tampoc podrà declarar la independència “en un marc de no negociació”, però en canvi reivindica que una participació massiva deixarà en evidència “l’immobilisme” i “obligarà a obrir una negociació”.

En el document aprovat per consell del partit, Podem considera que el referèndum està instrumentalitzat pel govern de Junts pel Sí, però afirma que “el PP, amb el suport de Ciutadans, i com a representant del govern més corrupte d’Europa, no té legitimitat per amenaçar ni boicotejar una consulta ciutadana”. En darrer terme, la formació catalana es compromet a fer campanya activa pel debat entre totes les posicions i per la participació a les urnes. Un compromís actiu amb l’1-O que, ahir mateix, censuraven els màxims líders de Podem a l’Estat espanyol.

El seu president, Pablo Iglesias, es desmarcava de la crida a participar en considerar el referèndum sense valor perquè no s’ha pactat amb l’Estat. Des de la Universitat d’Estiu de Podem a Cadis, el líder espanyol va afirmar que no cal “criminalitzar aquesta mobilització política però jo, si fos català, no participaria en aquest referèndum”. La mateixa posició expressava el seu secretari d’organització, Pablo Echenique, des dels micròfons de TVE. Iglesias respecta la decisió de Podem Catalunya però, tot seguit, afirma que Podemos comparteix la visió de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i del líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech.

Catalunya en Comú

Precisament, CatComú decidirà avui la seva posició oficial davant l’1-O en el seu consell nacional. Des de la formació es preveu que es donarà suport al referèndum com a mobilització ciutadana en el document que s’aprovarà a partir de la proposta que ha fet l’executiva.

En aquesta proposta es considera l’1-O una “fugida endavant” del govern de Junts pel Sí “fruit d’una lectura errada dels resultats” del 27-S. Pels comuns això ha provocat que “una part significativa” de la població no se senti convidada a participar en el referèndum, però tot seguit s’afirma que, davant l’immobilisme del PP, “amplis sectors de la població” volen participar en l’1-O. I és per això que Catalunya en Comú donarà suport “a aquelles mobilitzacions que facin avançar el dret a decidir” respectant la pluralitat d’opcions de participació.

En darrer terme, CatComú cridarà a no renunciar a fer possible en el futur el referèndum vinculant, “aquell on totes les parts se sentin convidades a participar i que inclogui un debat real sobre quin ha de ser el futur polític del país”.

Fonts del partit expliquen que aquest no serà l’únic document que es discutirà demà a la coordinadora nacional perquè, fruit dels debats territorials, també n’han sorgit altres des de les vegueries. Ahir la formació enviava un comunicat davant el que considerava interpretacions incorrectes que s’havien fet de la proposta de l’executiva.

CatComú hi precisa que, tot i no considerar l’1-O una convocatòria amb garanties ni eficàcia jurídica, en qualsevol cas s’hi donarà suport.

LES FRASES

No hi ha possibilitat d’equidistància. No serà vinculant però l’únic responsable és l’autoritarisme del PP
Una participació massiva és un missatge polític que deixarà en evidència l’immobilisme
Albano-Dante Fachin
secretari general de podem
S’ha de fer el referèndum passi el que passi i En Comú Podem no pot tenir dubtes
Xosé Manuel Beiras
dirigent d’en marea

Beiras: “S’ha de fer el referèndum passi el que passi”

El líder històric del moviment galleguista, exdirigent del BNG i ara membre d’En Marea, Xosé Manuel Beiras, va defensar ahir el compromís clar amb el referèndum. En una conferència a la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) i davant del líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, Beiras no va dubtar a destacar la importància del repte que s’impulsa sigui quin sigui el desenllaç o el resultat: “El referèndum s’ha de fer passi el que passi i En Comú Podem no pot tenir dubtes”. Pel líder galleguista, el simple fet de posar les urnes ja serà “una clatellada monumental” al govern espanyol i si, a més a més, guanyés el no encara seria una “clatellada doble” perquè deixaria sense arguments el “fantasma paranoic” que han creat. El que està en joc, diu, és la “monarquia il·legítima” que no va votar ningú a la Transició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia