Política

TOMÀS CORTADA

BANYOLES

“Si la gent respon, això és inaturable”

En Tomàs Cortada (Banyoles, 1939) és, per a molta gent de la capital del Pla de l’Estany, el dentista de tota la vida, però també un independentista de pedra picada. Està a punt de jubilar-se, però manté el seu compromís invariable.
Ja sé que el faré retrocedir molts anys enrere. Però, quan va començar a sentir-se independentista?
En el meu cas, penso que vaig prendre consciència a Madrid, quan vaig anar a fer l’especialitat. Quan va arribar l’hora de llegir la tesi, un catedràtic que era republicà em va confessar que no rebria el premi perquè “era català” i em va convidar a presentar-la conjuntament amb una persona que no fos catalana. En aquell moment vaig començar a veure que no ens volien, que no hi havia res a fer amb Espanya.
I quan va tornar a Banyoles què va fer?
Vaig començar a implicar-me en el Centre d’Estudis Comarcals i altres entitats com una forma de fer-ho amb el país. En política, quan s’acaba l’Assemblea de Catalunya i arriba l’hora de triar cap a on anem, em decanto per ERC. En aquell moment, un amic, en Quim Badosa, va prendre contacte amb l’Heribert Barrera i em va fer tan bella propaganda que em van rebre amb els braços oberts. En les primeres eleccions municipals aconseguim fer llistes municipals a tota la comarca i governar a Banyoles. Alguns anys després, vaig plegar d’ERC per l’aproximació a CiU.
I poc després va participar en la fundació del Casal Independentista de Banyoles...
Vam començar a prendre contacte amb un grup de joves de Banyoles i vam decidir crear un espai transversal però nítidament independentista. Les primeres trobades vam fer-les a la sala d’espera de la meva consulta com a dentista.
S’imaginava que s’arribaria a l’escenari actual?
Els independentistes hi eren. I els principals líders polítics ho sabien. No és que s’hagi transformat el país de cop i volta.
L’1 d’octubre estem convocats a un referèndum. Se sent optimista?
Totalment. La transversalitat actual és inèdita. I els espanyols ho saben. Veuen que la situació se’ls està escapant de les mans. Encara que sembli que hi ha moments en què l’ambient es refreda, en realitat no és així. I si el poble respon, això és inaturable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia