Política

Setge al procés sobiranista

Aprovada la moció del PSC en un ple intens

El text del PSC contrari al referèndum s’aprova per 17 vots a favor i 10 en contra, entre els quals el del regidor Josep M. Prats, d’Units per Avançar

Prop de 200 persones segueixen el ple, amb pancartes amb el lema “Volem votar”

Poques de les sessions plenàries dels darrers anys a l’Ajuntament de Tarragona han estat tan intenses com la convocada per ahir. La moció del PSC per rebutjar el calendari del procés independentista i buscar un acord per a una reforma constitucional, que va ser aprovada amb 17 vots a favor i 10 en contra, va motivar una mobilització ciutadana; més ben dit, dues: una de convocada conjuntament per Òmnium i l’ANC, i l’altra, per Arran Tarragona. Unes dues-centes persones es van concentrar a les portes de l’ajuntament abans de l’inici del ple, a les nou del matí, i després van intentar seguir la sessió des del mateix saló de plens fins després de la votació de la moció. Alguns dels interessats a seguir el ple es van haver de quedar a les portes del consistori per raons d’espai –fins que no es va habilitar la sala d’actes, situada enfront del saló de plens–, fet que va provocar escridassades.

Quedava el dubte de si Josep Maria Prats, el regidor d’Unió –que des d’ahir mateix va passar a denominar-se Units per Avançar–, donaria suport a la moció contrària al referèndum de l’1 d’octubre. I va ser que no. “Considerem inoportuna aquesta moció i posa més gasolina a un foc que exigeix prudència, moderació i consens”, va dir Prats, que forma part de l’equip de govern de Ballesteros però que es va mostrar contrari “a la instrumentalització del referèndum”.

La moció es va votar de manera individual i, a més dels socialistes, va rebre el suport de tots els regidors del PP, de Ciutadans i de la regidora no adscrita Beatriz Pérez, que la setmana passada va deixar el grup de C’s. Tot i que el dia anterior la portaveu socialista, Begoña Floria, va dir que no tocarien el text de la moció, finalment el PSC va acabar eliminant la part expositiva i només va dur a votació els acords, en els quals vol “constatar que no hi ha democràcia ni estat de dret sense respectar la legalitat” i en què també exigeix a la Generalitat que, “en el cas que el govern demani la col·laboració d’aquesta institució, ho faci de forma oficial i per escrit, amb la signatura del responsable que correspongui”. També sol·licita “els informes jurídics corresponents “en el cas que hi hagi una convocatòria formal d’un referèndum”.

Un dels punts més polèmics del text és el que fa referència als treballadors municipals: la moció insta a “protegir el funcionariat d’aquest Ajuntament perquè no hagi de col·laborar, en l’exercici de les funcions públiques, amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal”.

‘No en el nostre nom’

“Utilitzen els funcionaris”, els va criticar la regidora d’ICV, Arga Sentís, davant d’un saló de plens que estava a vessar de gent amb senyeres i pancartes amb el lema “Volem votar” i també amb diversos treballadors municipals. Dijous, 170 empleats de l’Ajuntament van presentar a l’OMAC el manifest No en el nostre nom, en el qual demanaven la retirada de la moció socialista.

Els grups de l’oposició van lamentar el gir cap a la dreta del PSC. “No són ni l’ombra del que van ser”, els va etzibar el portaveu d’ERC, Pau Ricomà. “Mostren la vessant més carca i retrògrada del PSOE a Tarragona”, hi va afegir el regidor del PDeCAT, Albert Abelló. “A vostès [el grup del PSC] els interessa que tot segueixi atado y bien atado; el leitmotiv és la seva obsessió per garantir la unitat d’Espanya”, els va dir la regidora de la CUP Laia Estrada. A l’altre cap de corda, el portaveu de C’s, Rubén Viñuales, els va lloar la seva “valentia”. I el portaveu dels populars, Josep Acero, va afirmar: “Qui ha votat sí a la moció està dins de la legalitat; qui ha votat que no n’està fora.” La portaveu socialista, que es va queixar perquè els crits i xiulets del públic la van interrompre fins a cinc vegades, va criticar que “donar lliçons de catalanisme als socialistes ni toca ni s’escau en la història d’aquest país”.

Entre els assistents al ple hi havia l’exvicepresident del govern i exlíder d’ERC, Josep Lluís Carod-Rovira; el diputat al Congrés Jordi Salvador, i el diputat de Junts pel Sí Jordi Sendra, entre d’altres.

La moció va deixar en segon terme el focus en altres punts de l’ordre del dia, com ara l’aprovació del pla de biblioteques (amb els vots contraris de la CUP i les abstencions del PDeCAT i C’s) i l’aprovació definitiva, per unanimitat, de l’ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals.

LES FRASES

Donar lliçons de catalanisme al PSC ni toca ni s’escau en la història del país
Begoña Floria
Portaveu del PSC
Amb aquesta moció mostren la vessant més carca i retrògrada del PSOE a Tarragona
Albert Abelló
PORTAVEU DEL PDeCAT
No són ni l’ombra del que van ser. Senyor alcalde, deixi que la gent s’expressi lliurement votant
Pau Ricomà
Portaveu D’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona