Política

judicialització del procés

El govern cobreix els funcionaris

Evitarà que ells hagin de signar els certificats per acreditar que no es gasta res en l’1-O, i els ofereix defensa jurídica

Junqueras recorda que el FLA no té res a veure amb l’1-O, i durà les noves condicions al Suprem i al TC

El govern no posarà els seus funcionaris en la diana judicial, per molt que l’Estat l’amenaci si no ho fa de tallar l’aixeta del FLA. El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va deixar clar ahir que seran els tretze membres de l’executiu els que certificaran tota la informació per fiscalitzar la despesa de la Generalitat que –per mirar d’evitar que destini res als preparatius del referèndum– reclama ara setmanalment la comissió delegada del govern espanyol per a afers econòmics. Per tant, ni passarà a l’Estat els certificats amb la signatura de ningú de rang inferior ni li farà arribar la llista dels màxims responsables (funcionaris i treballadors laborals) de 183 organismes del sector públic que també exigia en la mateixa ordre ministerial, publicada dissabte al BOE.

El vicepresident, a més, va anunciar que es presentarà un doble recurs contenciós administratiu, davant del Tribunal Suprem i del Constitucional, contra les noves condicions imposades per al FLA, per esgotar les vies internes i com a pas previ imprescindible per poder acudir als tribunals internacionals “quan es decideixi fer-ho”.

“No facilitarem la llista”, desafiava, entretant, Junqueras, que feia notar que, entre els òrgans que es vol fiscalitzar perquè no contribueixin a l’1-O, n’hi ha de tan surrealistes com el Banc de Sang i Teixits, l’Institut Català d’Oncologia i el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. A més, recordava que tota la informació reclamada ja és “pública i està publicada al web, i el govern espanyol ja en té coneixement”.

A més de la llista d’organismes, amb els noms dels responsables, l’ordre ministerial exigeix que remetin un certificat individual amb la informació requerida els interventors de totes les conselleries i entitats, amb el suport alhora dels certificats dels màxims responsables dels òrgans gestors del seu àmbit; els responsables economicofinancers de les entitats en què no hi hagi interventors; el director general de Pressupostos, i el director general de Política Financera. Junqueras, en canvi, anunciava que la informació de cada departament s’enviarà, però la certificarà exclusivament el conseller respectiu, que la passarà a Vicepresidència perquè la centralitzi i, al seu torn, la trameti al govern espanyol a través de la intervenció general del govern.

Fons de contingència

El vicepresident, que va evitar confirmar algunes informacions periodístiques que especulen amb el fet que el govern ja disposa de les urnes per celebrar l’1-O, va insistir en tot moment que “el referèndum no té res a veure amb el FLA” i que interrompre aquest flux “no tindrà cap efecte” sobre l’1-O. Ben al contrari: va recordar en tot cas que, quan el govern espanyol especula amb la possibilitat de tallar-lo, s’està amenaçant a si mateix –ja que la majoria dels diners es destinen tot just a retornar venciments anteriors del mateix FLA– i als proveïdors de serveis socials, educatius i sanitaris, que són els que cobren les factures a través del fons. Per això Junqueras reclamava la “màxima responsabilitat” al govern espanyol per no adoptar “decisions arbitràries”, tot i que, per si de cas, deixava clar el compromís de la Generalitat amb els proveïdors i instava l’Estat a tornar les factures al govern –les del juliol ja les té– si no les vol pagar, perquè la Generalitat ha creat un fons de contingència de tresoreria per assumir-les en “els propers mesos” si cal –ho deia en una piulada el secretari d’Economia, Pere Aragonès–, amb el qual de fet ja va avançar el pagament de les factures del primer trimestre, en què l’Estat es va endarrerir.

Protecció jurídica

En paral·lel, per blindar l’acció dels seus membres, dels alts càrrecs i sobretot dels empleats públics de la Generalitat, el govern va aprovar ahir un acord per garantir el seu dret a defensa, segons el qual a partir d’ara poden encarregar la representació jurídica a advocats externs, sempre que un comitè acrediti abans que s’ha actuat en defensa de l’interès general de la Generalitat. En aquests casos, la contractació dels lletrats la farà el departament al qual presti servei l’afectat. “El govern no deixarà sols els empleats públics davant una querella arbitrària”, defensava el conseller de la Presidència, Jordi Turull, que recordava que el procediment ja funciona en l’administració de l’Estat i d’altres comunitats. Això sí, per ara no hi ha previsió del cost que pot suposar.

El govern espanyol no hauria d’intentar utilitzar l’instrument del FLA, que perjudica sobretot proveïdors de serveis socials
És evident que el govern no farà el referèndum amb les factures del FLA
Oriol Junqueras
vicepresident del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona