Política

Protestes enfrontades pels interrogatoris contra l’1-O

Grups d’ultradreta responen a la crida de la CUP contra les diligències de la Guàrdia Civil amb una concentració contrària

Els juristes de Drets fan efectiva la querella contra l’actuació policial

La concentració de protesta contra els interrogatoris de la Guàrdia Civil que va convocar ahir la CUP en va motivar una altra d’unionista que no va evitar la presència explícita de diversos grups ultradretans. Al final, la protesta dels anticapitalistes es va convertir en un enfrontament de crits i cants entre dues concentracions de signe oposat. D’altra banda, l’entitat de juristes Drets va fer efectiva ahir la querella contra les diligències policials, que s’afegeix a la denúncia presentada dissabte pel govern català.

Al voltant d’un centenar de persones es van concentrar a tocar de la caserna de la Guàrdia Civil de la travessera de Gràcia de Barcelona darrere la pancarta de la CUP “No fareu callar la veu d’un poble”, amb la crida afegida “L’1 d’octubre del 2017, votarem!”. Un cordó de Mossos d’Esquadra els impedia situar-se davant de les portes de la caserna per tal de separar-los amb un espai de seguretat de diversos metres de l’altra concentració, aquesta en favor del cos armat i de la unitat d’Espanya, també amb desenes de persones amb banderes espanyoles i alguna de catalana.

Tot i que Espanya i Catalans, una de les entitats convocants d’ahir i organitzadora de la manifestació del 12 d’octubre, va voler destacar que el motiu de la concentració era exclusivament la defensa de la feina de la Guàrdia Civil i de l’estat de dret, moltes sigles i algun símbol dels presents evidenciaven la presència ultradretana, des de l’exlíder de Plataforma per Catalunya Josep Anglada fins a Democracia Nacional, la Falange i la rèplica espanyola de la xenòfoba i racista Generació Identitària francesa, nascuda contra una suposada islamització d’Europa i contra l’acollida d’immigrants i refugiats. El president del moviment Espanya i Catalans defensava: “La CUP pretén instal·lar-se en la kale borroka, i nosaltres no entrarem en el seu joc i les seves provocacions.” I assegurava que la concentració s’havia convocat només per “defensar la legalitat vigent i donar suport a la Guàrdia Civil”.

A la capçalera de la concentració de la CUP es va reunir la plana major del grup parlamentari, amb els diputats Carles Riera, Eulàlia Reguant, Mireia Vehí, Benet Salellas, Anna Gabriel, Albert Botran i Sergi Saladié, i el regidor de Vic, Joan Coma. Crits de “Votarem”, “Independència”, “No passaran”, “Fora les forces d’ocupació” i “Vosaltres, feixistes, sou els terroristes” eren replicats des de l’altra banda amb “Espanya és una, i no cinquanta-una”, “Ser espanyol és un orgull”, “Aquests són els fills de Pujol” i “Pujol, Puigdemont, la mateixa merda són”.

El diputat Carles Riera justificava la protesta de la CUP dient que pretenia “denunciar la pràctica repressiva d’aquest cos, amb la connivència de l’Estat i la judicatura per reprimir el procés d’autodeterminació”. En vista de la cridòria en què s’havia convertit l’acte, la CUP va decidir dissoldre la concentració en poc més de vint minuts. Una estona més tard, ja sense ningú a l’altre cantó, els unionistes retiraven la seva.

D’altra banda, l’associació de juristes Drets presentava finalment ahir la querella que havia anunciat contra els interrogatoris que la Guàrdia Civil feia la setmana passada a alts càrrecs de la Generalitat i al portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum. Presentada al mateix jutjat d’instrucció 13 que ha inclòs en el cas Vidal una causa contra el referèndum de l’1-O, la querella assenyala els delictes de falsedat documental i usurpació de funcions públiques per part dels agents i demana que se citi a declarar el delegat del govern espanyol.

L’actuació de la Guàrdia Civil és irregular i antidemocràtica per imposar la por
Carles Riera
diputat de la cup
La CUP pretén instal·lar-se en la ‘kale borroka’. Nosaltres defensem la legalitat i la Guàrdia Civil
Manuel Lanzán
PRESIDENT D’ESPANYA I CATALANS
Quan la policia actua contra persones per la defensa d’unes idees determinades, està en risc la democràcia
Carles Campuzano
diputat del pdecat al congrés

El PDeCAT porta l’operació Catalunya a la fiscalia

El PDeCAT ha fet arribar a la Fiscalia Superior de Catalunya les conclusions de la comissió d’investigació que s’ha fet al Congrés sobre l’anomenada operació Catalunya del Ministeri de l’Interior per fabricar proves contra dirigents i exdirigents polítics catalans. Davant l’actuació il·legal d’unitats policials del Ministeri de l’Interior durant l’època de Jorge Fernández Díaz, el PDeCAT sol·licitava ahir a la fiscalia que actuï contra els responsables de l’operació Catalunya. Els diputats Carles Campuzano i Sergi Miquel li han fet arribar tota la documentació de la comissió parlamentària i han advertit que, si no es produeix cap actuació judicial en les properes setmanes, no es quedaran de braços plegats. En aquest sentit, Campuzano avança que el partit considera la possibilitat de presentar una querella contra els implicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

El partit de Le Pen lidera els primers sondejos però sense majoria absoluta

Barcelona
Política

Mor Antoni Bargues, històric referent del nacionalisme valencià

Política

El jutjat de Tarragona investiga el presumpte espionatge a una tècnica municipal

Tarragona
guerra a gaza

Almenys 25 morts en un atac israelià contra tendes de desplaçats a Rafah

barcelona
judicial

Buch també demana l’amnistia per anul·lar la seva condemna

barcelona
Política

L’Ajuntament de Tarragona canvia el nom franquista de tres carrers

Tarragona
política

Òmnium, Irídia i l’ANC demanen que no s’amnistiï la violència policial

barcelona
successos

Almenys onze morts en diversos incendis forestals a Turquia

barcelona

L’equip de govern fa un balanç “positiu” del primer any de legislatura

PALAFRUGELL