Política

JOAN CASTILLO

ANGLÈS

“El govern no ensenya totes les cartes, i fa bé”

Joan Castillo, de 48 anys, és xofer d’autobús. Recorda haver anat a la manifestació de Barcelona per la retallada de l’Estatut el 2010. Ha participat en els actes multitudinaris dels últims anys, i en fa tres que està implicat en l’ANC d’Anglès (Selva). “Ajudo en el que puc”, diu.
Com ho veu després de l’anunci del referèndum?
Jo ho veig amb esperança. Vull pensar que sí, que es podrà votar. Crec que la Generalitat està duent les coses amb cautela, sense ensenyar totes les cartes, que és com s’ha de fer. Fa bé, si no, Madrid ho tombaria. I endavant, segur que ho tirarem endavant.
Fins on creu que pot arribar l’Estat?
Crec que totes aquestes amenaces i la por que ens volen fer arribar a Catalunya, crec que se’ls pot girar en contra. Tant si es vota sí com si es vota no, la gent voldrà anar a votar. Si s’impedeix, la gent hi voldrà anar igualment, tant els uns com els altres.
Jordi Baiget ha estat destituït, hi ha hagut relleus en tres conselleries, la Guàrdia Civil busca documentació al Parlament... Això va de debò?
Queda clar que és el moment de posar tota la carn a la graella. I qui no ho tingui clar, per por de perdre patrimoni o d’anar a la presó, sense cap obligació ha de fer un pas al costat, i ja està.
Si es fa el referèndum, creu que sortirà que sí?
Crec que sí. El president convocarà el referèndum, convidarà tothom a votar. I els que no hi vagin, ja se’ls haurà demanat que hi vagin. Si no hi van, hauran d’acceptar el que decideixin els que hi han anat.
Després de les eleccions del 27 de setembre del 2015, hi ha una majoria de diputats independentistes al Parlament. Els detractors diuen que, en nombre de vots, no ho és. Què li sembla?
Si es compten els vots que es van donar a partits independentistes, a partits unionistes i a partits sobiranistes, veiem que hi ha un 48% de vots cap a independentistes i un percentatge molt alt a favor del dret a decidir. Els dels unionistes no són majoria.
S’ha imaginat com serà l’endemà del referèndum, i d’una victòria del sí?
Primer s’ha de pronunciar el poble. Si no ens deixessin votar per causes de força major, com que tenim majoria al Parlament, el Parlament ha de declarar la independència de manera unilateral. Hem de fer un país nou, entre tots i amb totes les opcions polítiques, i redactar una constitució amb el major consens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona