Política

regne unit

política

May vol tornar a manar

MISSIÓ

La primera ministra britànica aprofitarà el congrés dels ‘tories’, a l’octubre, per mirar de recuperar l’autoritat perduda en les eleccions

El ministre del ‘Brexit’, Davis, sona com a favorit en la cursa oficiosa a la successió

La primera ministra britànica, Theresa May, ha tornat de vacances disposada a mantenir-se en el poder i a fer callar els que diuen que ja li estan buscant un substitut. El Partit Conservador li va retirar la confiança després de perdre la majoria absoluta en les eleccions del 8 de juny, en què va esperonar les divisions internes entre els partidaris d’un Brexit dur i d’un Brexit suau. També va facilitar el revifament de Jeremy Corbyn i l’oposició laborista, que estava totalment enfonsada abans de les eleccions.

La pèssima campanya electoral de May li va costar l’autoritat dins el govern i davant de la seva gent fins al punt que ja li estarien buscant el relleu. Fins a quinze diputats tories estarien disposats a firmar una moció de confiança a Theresa May. Han sonat diversos noms com a possibles successors. Segons el centre d’estudis Party Members Project, l’actual ministre del Brexit, David Davis, és el candidat preferit per un 21% dels diputats tories. El seguirien el cap del Foreign Office, Boris Johnson, amb el 17% i, més lluny, el diputat Jacob Rees-Mogg, amb el 6%. Un altre nom que ha sonat és el de l’actual ministra de l’Interior, Amber Rudd, que tindria el suport del titular de Finances, Philip Hammond, i de la líder tory escocesa, Ruth Davidson.

Dins el partit creuen que May no aguantarà més de sis mesos en el poder, que l’única raó per la qual s’ha mantingut com a primera ministra després del desastre electoral és perquè no hi ha cap substitut i perquè la seva dimissió provocaria unes altres eleccions generals que molt probablement perdria. Una renúncia també hauria afeblit encara més la seva posició a la taula de negociacions del Brexit. L’objectiu era iniciar les converses i deixar passar el temps i buscar un substitut mentrestant. Va retenir el poder gràcies al pacte amb el unionistes nord-irlandesos. La mateixa May va reconèixer que va plorar quan va saber el resultat de les eleccions. Els últims mesos ha mantingut un perfil molt baix.

‘Mea culpa’

May vol aprofitar el seu discurs en el congrés conservador d’octubre per recuperar la confiança del partit. Aleshores entonarà el mea culpa i demanarà perdó a les bases, com ja va fer davant el grup parlamentari després de les eleccions, i els sol·licitarà una altra oportunitat.

Una altra de les prioritats de May és la d’unir el partit. Ara mateix està totalment dividit entre els partidaris d’un Brexit dur (el trencament total amb la UE) i d’un Brexit suau (continuar en el mercat únic i de la unió duanera). Fins a les eleccions, May va apostar per un Brexit dur i es va mostrar molt crítica amb la UE. El sector contrari a la UE s’havia imposat dins el partit, que es va dividir en la campanya del referèndum europeu.

No obstant, el resultat electoral va capgirar la situació i els proeuropeus van recuperar la veu. També al Parlament van guanyar poder els laboristes i els demòcrates liberals, que exigeixen un Brexit suau. Dins el Partit Conservador, el conflicte ha estat intens, però sembla que s’ha arribat a una treva i que finalment s’ha imposat el sector del Brexit suau, encapçalat per l’europeista ministre Hammond, coautor d’un article –juntament amb el ministre de Comerç Internacional, el doctor Liam Fox, fervorós antieuropeu– en què aposten per un període de transició després del Brexit, és a dir, allargar-lo. Els informes publicats pel govern aquesta setmana –en què oferien a la UE un acord de duanes transitori per poder continuar tenint accés al mercat únic i per mantenir la frontera nord-irlandesa oberta– també van cap a aquesta direcció i han estat interpretats com una acceptació del Brexit suau. És part de l’intent dels tories de mantenir-se units. Pas previ perquè May pugui abordar la recuperació del seu lideratge.

15
diputats
‘tories’ estarien disposats a firmar una moció de confiança a Theresa May.
21
per cent
dels parlamentaris donarien suport a David Davis com a successor de May.

Corbyn busca noves eleccions

Daniel Postico

El líder laborista, Jeremy Corbyn, està convençut que pot provocar la convocatòria d’unes noves eleccions, en què ell seria el gran favorit. Els últims sondejos indiquen que Corbyn avantatjaria en sis punts Theresa May, 45% a 39%. L’avantatge de May quan va convocar les eleccions fa quatre mesos era de 20 punts, el laborisme estava a punt de trencar-se i el lideratge de Corbyn trontollava. Tot va canviar durant la campanya, quan Corbyn va recuperar l’autoritat. En un míting antiausteritat el mes passat, va afirmar: “Som la gent i estem units i decidits a forçar unes noves eleccions com més aviat millor.” Els col·lectius antiausteritat han convocat protestes contra May durant el congrés conservador d’octubre a Manchester.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El rei d’Anglaterra reprendrà “aviat” l’agenda pública després del tractament del càncer

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona