Política

L’exfiscal veneçolana afirma tenir proves de corrupció contra Maduro

Diu que el número dos del règim va rebre prop de 100 milions d’euros d’Odebrecht

L’ex-fiscal general de Veneçuela Luisa Ortega va assegurar ahir que té proves que acrediten la “corrupció desmesurada” del chavisme i que esquitxen els alts càrrecs del règim, inclòs el president, Nicolás Maduro, i va anunciar que entregarà aquests documents a les autoritats de l’Estat espanyol, els Estats Units i Colòmbia perquè adoptin les mesures necessàries. Ortega, que dilluns va refugiar-se a Colòmbia després d’haver fugit del seu país acusada de traïció, va reaparèixer ahir al Brasil en una cimera de fiscals dels països del Mercosur, on va ser tractada com la “legítima” fiscal general de Veneçuela. En la seva intervenció en la reunió, Ortega va amenaçar de fer públiques “moltes proves” que acreditarien les activitats irregulars de destacats responsables chavistes

En el cas d’Odebrecht, la constructora brasilera que va teixir una xarxa de suborns a tota la regió, l’antiga responsable del ministeri públic veneçolà va assegurar que le seves proves comprometen Maduro, el seu número dos, Diosdado Cabello, i altres alts responsables del règim. En el cas del president, Maduro, l’antiga fiscal veneçolana va assenyalar que el mandatari veneçolà havia utilitzat com a tapadora una empresa creada a Mèxic per testaferros seus.

Més concreta va ser amb Cabello. En el cas del número dos del règim veneçolà va dir que estava en disposició de provar que havia rebut prop de 100 milions d’euros per mitjà d’una companyia que dos familiars seus van constituir a l’Estat espanyol. Es tractaria de TSE Arietis, que figura a nom de dos cosins de Cabello, Jerson Jesus Campos Cabello i Luis Alfredo Campos Cabello. Segons la destituïda fiscal general veneçolana, aquesta firma, “una màquina de corrupció”, va ser utilitzada per cobrar prop de 100 milions d’euros de la constructora Odebrecht, la qual ha admès que durant molts anys va pagar suborns a polítics dels principals països de l’Amèrica Llatina.

Les acusacions de corrupció d’Ortega contra alts càrrecs chavistes s’han estès també al seu successor al capdavant del ministeri públic de Veneçuela, Tarek William Saab, sobre el qual pesarien sis expedients de corrupció relacionats amb un presumpte desfalc en la petroliera estatal (PDVSA). “Podran haver destruït els expedients, però les còpies verificades estan en el meu poder”, va advertir Ortega, segons els extractes del discurs que va oferir en la reunió dels fiscals dels països de Mercosur difosos per mitjans locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona