Política

Procés sobiranista

Podem s’obre a votar a favor de la llei del referèndum

Descarta oposar-s’hi, i reclama a JxSí i la CUP que es puguin negociar esmenes per treure-li “càrrega ideològica”

Prendrà la decisió dimarts, independentment del que faci la resta de Catalunya Sí que es Pot

Podem Catalunya podria donar suport a la llei del referèndum si Junts pel Sí i la CUP s’avenen a negociar-la i incorporar-hi algunes de les esmenes que hi prepararà. Així ho va explicar ahir el secretari general, Albano Dante Fachin, després de la reunió dimecres del seu consell ciutadà català, que ja va decidir que en cap cas els seus tres diputats –el mateix Fachin, Àngels Martínez i Joan Giner, si bé la decisió també es farà saber a Jèssica Albiach, d’un sector crític integrat a Catalunya en Comú– hi votaran en contra, faci el que faci el grup en què s’integren al Parlament, Catalunya Sí que es Pot, que encara no ho ha debatut com a tal ni es preveu que ho faci abans de la seva reunió de dimarts vinent. Fachin, en tot cas, ja avançava que, si no hi ha acord entre els membres, el grup es dividirà i “cadascú haurà de votar el que consideri”.

Ara mateix, sigui com sigui, Podem es decantaria per l’abstenció perquè no li agrada la proposició de llei tal com està presentada, i no combrega amb la “càrrega ideològica” que veuen en aspectes, per exemple, com que prevegi declarar la independència en cas d’un sí tot just dos dies després de la proclamació dels resultats. Els morats tampoc estan d’acord, tot i que això no els “molesta” que hi surti, amb el caràcter “vinculant” que li dona l’article 4.3, perquè troben que només li pot donar el “context” en què es vota, i l’actual fa pensar que “s’aproparà més a una mobilització perquè el resultat no serà executable”.

Tot i que va evitar detallar el contingut de les esmenes, en què treballaran aquests dies, Fachin va insinuar que anirien en el sentit de donar al text un caràcter merament instrumental, tot just per poder convocar i dur a terme la votació. Tot i que per ara cap banda no ha demanat reunir-se –tot i que la CUP ja va oferir públicament dimarts col·laboració per negociar esmenes–, no es descarta que hi hagi contactes els pròxims dies. En aquest cas, Fachin va fer una crida a parlar-ne preferiblement en un espai “formal”, sense concretar més, conscient que difícilment s’obrirà cap període formal d’esmenes si finalment el text es tramita en un sol ple, el dels dies 6 i 7. Podem, en tot cas, ja avisava que, si no han tingut ocasió de parlar-ne prèviament i es troben la votació de la llei “de sorpresa”, no hi podran donar suport. El mateix consell ciutadà català es tornarà a reunir dimarts vinent per prendre una decisió definitiva.

No a la transitorietat

L’òrgan no va entrar a valorar dimecres la llei de transitorietat presentada al registre tot just dos dies abans, però en aquest cas fonts del partit sí que van avançar que estan “molt lluny” de votar-hi a favor, perquè no té “res a veure” amb el projecte polític que defensen. O sigui, que si es tramita i vota igualment en el ple de la setmana vinent, el més probable és un vot contrari de Podem.

Votació interna ajornada

La formació haurà d’ajornar una setmana “per problemes tècnics” la consulta interna a les bases per ratificar la posició inicial acordada per una norantena de cercles al maig, quan va decidir fer una crida a participar en el referèndum, entès com a mobilització. En principi, la votació s’havia de fer els dies previs a la Diada, però al final haurà de ser la setmana següent, del 15 al 18. La secretària d’organització, Ruth Moreta, ho va explicar per la “impossibilitat” de fer-ho abans en coincidir amb altres votacions internes en altres territoris i no estar “recompost l’equip de treball després de vacances”, que centralitza per exemple el cens d’inscrits.

D’aquí que Moreta, que admetia que és “greu” perquè ja coincidirà amb la campanya de l’1-O, defensés que “és urgent accelerar els mecanismes de descentralització”.

LES FRASES

Sempre hem tingut la voluntat de diàleg; si hi ha la possibilitat de presentar esmenes, ens asseurem per discutir el que calgui
No ens molesta ni neguem el caràcter vinculant de l’1-O, no ens correspon a nosaltres acceptar-lo
Albano Dante Fachin
secretari general de podem catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Torrentà recorda que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT