Política

judicialització del procés

Rajoy recorre la llei i el decret del referèndum

La Moncloa també porta al TC el decret de mesures complementàries que acompanya la convocatòria i la designació dels membres de la Sindicatura Electoral

Assegura que no “renunciarà a res” per impedir l’1-O

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dijous que ha donat instruccions a l’Advocació de l’Estat per recórrer totes les resolucions adoptades pel Parlament i la Generalitat de Catalunya per celebrar el referèndum de l’1 d’octubre.

Ho ha dit aquest migdia en una roda de premsa a la Moncloa al final de la reunió extraordinària que ha celebrat el seu executiu per abordar la reacció als acords del Parlament i el govern català.

En concret, l’executiu espanyol ha decidit recórrer la Llei del referèndum aprovada dimecres al Parlament i impugnar el decret de convocatòria de l’1-O davant del Tribunal Constitucional (TC), així com el decret d’ampliació de continguts que l’acompanya. A més, també impugnarà la resolució del Parlament que designa els cinc membres de la Sindicatura Electoral.

Els escrits demanen la nul·litat i suspensió de tots aquests acords fins que es dicti sentència. Així mateix, la notificació personal de la suspensió al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a tot els seus consellers, als alts càrrecs de la Generalitat relacionats amb l’organització del referèndum i a tots els 947 alcaldes de Catalunya. És a dir, al voltant d’un miler de persones.

A més, incorporen la petició de deducció de testimoni, és a dir una petició perquè el TC activi la via penal, contra el president de la Generalitat, tots els membres del seu govern i els membres de la Mesa del Parlament que han donat llum verda als acords.

En una intervenció amb to greu, Rajoy ha qualificat l’actuació del govern català d’“antidemocràtica” i els ha advertit que allò “que no és legal, no és democràtic”. En aquest sentit, ha garantit que el seu executiu defensarà l’“imperi de la llei”.

De fet, ha reivindicat que amb aquests recursos al TC contra el referèndum el seu govern “també defensa” l’Estatut i l’autogovern de Catalunya.

El líder popular ha opinat que estan donant “la resposta serena però ferma i eficaç que es necessita” davant aquesta situació però ha advertit que “no renunciarà a res” per impedir que els independentistes liquidin “d’un cop de ploma” el model de convivència democràtic. “No segueixin per aquest camí”, ha avisat.

Rajoy ha assegurat que “ningú vacil·larà a l’hora de complir el seu deure. La democràcia respondrà, ho farà amb fermesa, amb aplom, amb serenitat i amb dignitat”. “Sé què s’espera de mi i quines són les meves obligacions. Faré tot el necessari sense renunciar a res”, ha sentenciat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona