Política

Els alcaldes de la CUP no aniran a declarar

La formació s’empara en la llei del referèndum i emplaça la resta de forces “a fer el mateix”

La Policía Nacional espanyola rebenta un acte a València on participava la diputada Anna Gabriel

La CUP ha anunciat que els seus alcaldes no aniran a declarar davant la Fiscalia, que ha citat tots els responsables municipals que han signat decrets de suport al referèndum de l’1 d’octubre. A més, ha convocat una cassolada cada dia a les 10 de la nit “fins que ens deixin votar”.

La formació asseguraaquest dimecres en un comunicat que no compareixeran i emplaça “la resta de forces polítiques”a “fer el mateix”. La CUP justifica la seva decisió a l’empara de la Llei del referèndum aprovada la setmana passada al Parlament –i suspesa pel Tribunal Constitucional (TC)–i també apel·lant a la “legitimitat democràtica majoritària” dels catalans que volen exercir el seu dret a vot el proper 1 d’octubre.

A més, asseguren que l’Estatut de la Fiscalia General de l’Estat no li permet ordenar la detenció dels alcaldes que no compareguin davant la citació. “Ordenant aquestes detencions sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals, entre ells el de la llibertat”, afirmen.

La CUP denuncia l’actuació “demofòbica i d’atac als drets fonamentals” de l’Estat espanyol amb aquestes actuacions. Al seu parer, només tenen com a objectiu “atemorir la població i els càrrecs electes”.

“Respondrem conjuntament, tal i com hem fet sempre, davant l’estratègia repressora de l’Estat per tal de fer valdre el què entenem que és un mandat popular majoritari emparat en el dret inalienable dels pobles a la seva autodeterminació”, conclou.

Cassolada “fins que ens deixin votar”

Una de les accions que ja ha concretat és la convocatòria d’una cassolada cada dia, a les deu de la nit, “fins que ens deixin votar”.

Veto policial a València

La Policia Nacional espanyola ha rebentat aquest dimecres l’acte d’inici de la campanya del referèndum que la CUP havia convocat a València amb l’argument que no disposava de l’autorització de la Delegació del govern espanyol. Agents del cos han identificat la diputada de la CUP Anna Gabriel i a diverses persones més que hi participaven.

La formació assembleària havia convocat a la mateixa hora a “les quatre capitals dels Països Catalans: Barcelona, Palma, Perpinyà i València”. Al programa estava prevista la lectura pública del manifest El nostre horitzó, Països Catalans i havia de concloure amb la interpretació de la Muixeranga, l’himne dels Països Catalans.

No obstant això, l’acte s’ha quedat reduït a la lectura del manifest als mitjans de comunicació i unes declaracions per la intervenció policia.

Els agents han demanat la identificació a Anna Gabriel, a la diputada Mireia Vehí i a la resta de simpatitzants que s’han congregat i els han advertit de la possibilitat de multes, segons han comentat els participants en la convocatòria.

Gabriel participa aquesta tarda en una taula rodona a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, on han aparegut pintades amb amenaces de mort a la diputada de la CUP.

En aquest sentit, la diputada ha lamentat que la policia “dediqui tants esforços a identificar-nos i intimidar-nos a nosaltres i que no es dediqui cap a intentar identificar qui és qui ens amenaça de mort”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona