Política

Una vintena de diputats i lords a Westminster reclamen a Rajoy que permeti l’1-O “sense més obstacles”

Els parlamentaris es mostren “extremadament indignats” amb l’actuació de la Guàrdia Civil i avisen que aturar la votació és un “atac a la democràcia”

Una vintena de diputats i lords de tots els partits al parlament de Westminster reclamen al govern espanyol que permeti la celebració del referèndum de l’1-O “sense més obstacles”. En una carta oberta, els parlamentaris, entre els quals hi ha laboristes, conservadors, liberal-demòcrates i nacionalistes escocesos i gal·lesos, asseguren que “la manera democràcia de procedir pels oponents a la independència és fer campanya per la seva opinió en el referèndum”. “Aquesta va ser l’estratègia del govern britànic pel que fa al referèndum d’independència d’Escòcia del 2014”, recorden els diputats i lords. A més, es mostren “extremadament indignats” per les detencions i els escorcolls de la Guàrdia Civil i avisen que intentar impedir l’1-O “a través de sancions, càrrecs criminals i accions directes de l’Estat és un atac a la democràcia i amenaça d’empitjorar les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya”.

Els autors de la carta lamenten que el govern espanyol hagi “enviat a judici 700 alcaldes catalans per permetre les preparacions de la votació” o que hagi “confiscat material de campanya i paperetes, amenaçat de tallar l’electricitat dels col·legis electorals o arrestar i acusar l’editor d’un diari d’ajudar en les preparacions del referèndum”. “El govern espanyol està prenent més mesures cada dia i ara ha enviat agents de la Guàrdia Civil a edificis governamentals, amb alts càrrecs arrestats, i l’executiu prenent el control de les finances catalanes”, critiquen.

Els diputats i lords asseguren que el referèndum de l’1-O “va ser decidit democràticament pel parlament de Catalunya”. “Demanem al govern espanyol que permeti tirar endavant aquesta prova democràtica sobre l’opinió dels catalans prevista per l’1-O sense més obstacles”, reclamen.

“Nosaltres tenim opinions diverses sobre si Catalunya hauria de ser independent o seguir sent part d’Espanya. Tot i això, tots estem d’acord en què el tema l’hauria de decidir el poble de Catalunya de manera democràtica i pacífica”, indiquen en el text.

Els signants de la carta són membres del grup de discussió sobre Catalunya de Westminster: el laborista Lord Berkley, dos diputats del partit conservador, Martin Vickers i Andrew Rosindell, 14 diputats del Partit Nacional Escocès (SNP), dos diputats i un Lord del Plaid gal·lès, entre ells el president del grup, Hywel Williams, i el liberal-demòcrata Lord Rennard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona