Política

Procés sobiranista

1-O

Lleida vota amb calma tensa i defensant urnes

La brutalitat policial es desferma a la ciutat de Lleida i Ponts

Sols hi ha problemes informàtics al Pirineu i la plana

A la majoria de municipis, incloent-hi les capitals de comarca, de la plana de Lleida i del Pirineu es va poder votar ahir, tot i que amb problemes informàtics, fins al migdia. Centenars de milers de ciutadans van custodiar les urnes des de l’alba fins a l’acabament dels recomptes, que es van avançar a mitja tarda a municipis com Mollerussa, Tàrrega i Cervera. Es va optar per deixar sols un col·legi obert fins a la finalització, per tal d’esquivar al màxim la repressió dels antiavalots i el segrest de les urnes. En contrast, la brutalitat policial es va acarnissar especialment amb la ciutat de Lleida, Alcarràs, Ponts i Menàrguens. Les càrregues de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil van causar 111 ferits a la demarcació.

Dotze furgonetes amb antiavalots van començar a tombar a prop dels col·legis electorals de la ciutat de Lleida, ja a les 6 del matí. Les càrregues policials van començar a l’Escola Oficial d’Idiomes, on després de mitja hora els antiavalots van saltar la tanca i van retirar les urnes amb cops i pilotes de goma. També al matí, una desena d’antiavalots van aconseguir trencar, a cops, el cordó d’un centenar de persones que, assegudes, protegien el dret a votar al CAP de Cappont. La càrrega policial al Casal de la Gent Gran al barri de la Mariola va provocar un ferit en estat crític per un infart.A primer hora del matí l’alcalde, Àngel Ros, va fer unes polèmiques declaracions remarcant la “il·legalitat” del referèndum. Al migdia, Ros va haver de sortir-ne al pas quan va demanar “als ciutadans una convivència i un civisme màxim, i a les forces policials, una actuació proporcional i amb respecte a les persones”. La Paeria va suspendre tots els actes de les Festes de Tardor a la tarda, mentre a aquella hora la falta de material per votar, requisat pels agents, va obligar a tancar col·legis. Els ciutadans es van acabar dirigint a votar a la seu de la conselleria de Salut, custodiada per uns 40 bombers, que van formar una barrera. Milers de lleidatans van passar la tarda a la cèntrica plaça Ricard Viñes, on van demanar la dimissió de l’alcalde. A Ponts, es va viure amb estupor i indignació una duríssima càrrega policial que va causar 26 ferits, quan van irrompre al col·legi a cops de porres per emportar-se les urnes. Com a altres llocs, els votants van respondre’ls amb increpacions i exhibint les mans enlaire.

Per contra, als Pallars, la Val d’Aran, l’Alt Urgell, les Garrigues, la Segarra, l’Urgell i el Pla d’Urgell la jornada es va viure sense violència física, però amb moments de forta tensió en molts municipis pel temor al segrest de les urnes. Els ciutadans es van organitzar per evitar el segrest de vots. Al petit poble segarrenc de les Pallargues, els van amagar dins una grua per unes hores. A les Borges Blanques i Guissona, van muntar un dispositiu de vigilància ciutadana sobre els agents a les carreteres.

Informació elaborada per

C. Berenguer, A. Lijarzo, C. Vila-seca, D. Marin, J. Ubach, E. Pomares.

LA FRASE

Demano als ciutadans un civisme màxim, i a la policia, una actuació proporcional
Àngel Ros
ALCALDE DE LLEIDA

LES XIFRES

25
tractors
són els que van encerclar el col·legi electoral de les Borges Blanques per impedir el segrest del vot.
111
ferits
són els que van causar les càrregues policials a la demarcació de Lleida, segons la conselleria de Salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona