Política

Procés sobiranista

trasllats de seus

Freixenet s’afegeix a les empreses que volen marxar

L’empresa de vins i caves votarà la sortida si es declara la independèndia

Junqueras denuncia pressions de Madrid als bancs

La tèxtil catalana Dogi International Fabrics ha acorda iniciar els tràmits necessaris per traslladar el seu domicili social a Madrid

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha acusat avui el Govern central de pressionar els bancs catalans perquè traslladin les seves seus socials fora de Catalunya, encara que ha assegurat que aquests canvis de domicili social que s’està produint és “temporal”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras s’ha referit així a la decisió del Banc Sabadell de traslladar la seva seu social a Alacant i a la reunió del consell d’administració d’aquesta tarda de CaixaBank, en la qual es decidirà si es trasllada la seu social fora de Catalunya, previsiblement a Palma de Mallorca.

Preguntat per si el decret que prepara el Govern per facilitar el trasllat exprés del domicili social de les empreses catalanes fora de Catalunya era la prova que el Govern central havia pressionat els bancs, Junqueras ha respost: “Sí”.

Junqueras ha dit fins i tot que “quan el Govern fa aquestes coses es perjudica a si mateix. Amb la intenció d’encarir els costos de transició -ha dit- prenen decisions que són contraproduents també per al Govern espanyol”.

Amb tot, Junqueras ha explicat que aquesta decisió “no afecta” a l’operativa de la Generalitat amb aquests bancs, i ha volgut subratllar que tant els serveis centrals tant de CaixaBank com els del Sabadell, i la resta dels seus centres operatius, es mantenen a Catalunya.

A la pregunta de si Isidre Fainé i Josep Oliu havien parlat amb ell, Junqueras ha comentat, sense entrar a donar detalls sobre persones o el contingut de les esmentades les converses: “Gairebé tots sí, i no només per telèfon”.

Junqueras ha remarcat que aquest canvi de seu social -ja decidit en el cas del Sabadell i que CaixaBank abordarà aquesta tarda- “és una decisió de caràcter temporal, com demostren les seus elegides”, ha comentat.

“Estem en un món global, on la gent opera amb bancs de totes les parts del món”, ha assegurat el vicepresident, i ha destacat el “molt bon comportament” de l’economia catalana i la seva capacitat per captar inversions estrangeres. “Estem en rècords històrics d’inversió estrangera”, ha dit.

A la pregunta de si el Govern va demanar el canvi de seu dels dos bancs a territoris de parla catalana, Junqueras s’ha limitat a comentar que els bancs “prenen les decisions que creuen oportunes”, i ha afegit: “Seria molt pretensiós atribuir-me això”.

El president de la Cambra de Comerç d’Espanya i de Freixenet, José Luis Bonet, ha afirmat que proposarà al consell d’administració de la companyia el canvi de seu social fora de Catalunya. “No depèn de mi, depèn del consell, però per descomptat jo ho proposaré”, ha afirmat Bonet en declaracions a RNE.

D’aquesta manera, la companyia, amb seu a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona), seguiria els passos d’altres empreses catalanes que han decidit abandonar Catalunya després del referèndum de l’1-O.

“Si realment anem cap a una declaració unilateral d’independència, hi haurà una sortida important d’empreses de Catalunya, la qual cosa causarà una dany gravíssim”, ha afirmat Bonet.

El Consell d’Administració de la tèxtil catalana Dogi International Fabrics ha acordat aquest dijous en una reunió extraordinària iniciar els tràmits necessaris per traslladar el seu domicili social a Madrid.

L’empresa tèxtil catalana pretén amb aquesta mesura “optimitzar les seves operacions i la relació amb els seus inversors”, segons ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

D’aquesta manera, la cotitzada, amb domicili social actualment al Masnou (Barcelona), s’avança a la celebració del ple del Parlament de Catalunya del proper dilluns --la convocatòria del qual ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional-- en el qual es podria aprovar la declaració unilateral d’independència.

L’empresa catalana presidida per Eduardo Navarro va ser fundada el 1954 per la família Domènech i té la seva principal fàbrica a la localitat barcelonina del Masnou, on dona feina a 163 persones.

A més, compta amb una altra a la ciutat de Greensboro, a Carolina del Nord (Estats Units) amb 169 treballadors, segons s’informa en el web corporatiu.

Així mateix, CaixaBank ha convocat aquest divendres un consell d’administració per analitzar també el possible trasllat de la seva seu social fora de Catalunya davant el clima de tensió generat.

Precisament, el Govern espanyol estudia aprovar aquest divendres un decret llei per facilitar que les empreses que vulguin traslladar el seu domicili social puguin fer-ho sense necessitat que la decisió requereixi l’aprovació de la junta general d’accionistes de la companyia, segons van informar a Europa Press fonts coneixedores de la norma.

En concret, la mesura suposaria una modificació de la disposició de la Llei de Societats de Capital, aprovada el 2015, que estableix que “l’òrgan d’administració serà competent per canviar el domicili social dins el territori nacional”, excepte disposició contrària dels estatuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAUCAS

La presidenta de Geòrgia veta la polèmica la llei sobre agents estrangers

BARCELONA
Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Barcelona
política

Junts demana repetir el vot exterior per “greus irregularitats”

barcelona
política

Sánchez i Illa treuen pit pels resultats del 12-M

barcelona
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

L’agressor del primer ministre Fico es declara culpable

BARCELONA

Els turistes morts en l'atac a l'Afganistan són de Barcelona, Figueres i Girona

BARCELONA
política

La defensa de Wagensberg relliga el cas Tsunami amb l’espionatge amb Pegasus

barcelona
GUERRA A EUROPA

Ja són prop de 10.000 els evacuats al nord-est d’Ucraïna per l’avenç rus

BARCELONA