Política

Cau Raqqa, capital del califat

Les Forces Democràtiques Sirianes (FSD) expulsen Estat Islàmic del seu bastió sirià

Quatre mesos de bombardejos deixen la ciutat en ruïnes

La derrota suposa un cop dur per a les files gihadistes

A la ciutat pràcticament no hi ha civils i ha quedat destruïda

L’emblema, el símbol, el relat d’Estat Islàmic pivotava sobre la ciutat de Raqqa, al nord de Síria. Els gihadistes havien aconseguit el control de l’urbs el 2014, que havia estat en mans dels rebels i també d’Al-Nusra (filial siriana d’Al-Qaida) i l’havien convertit en la capital de l’autoproclamat califat.

Des de Raqqa és des d’on es creu que s’han organitzat els atemptats que s’han perpetrat a mig món i on s’havia establert un règim del terror, amb càstigs i execucions públiques, segons han pogut explicar alguns testimonis.

Estat Islàmic, en plena campanya d’expansió, aconseguia en aquell moment importants avenços que el portaven a controlar n territori on els grans bastions eren Mossul (alliberada per l’exèrcit iraquià el juliol de 2017) i Raqqa, que fins ara es considerava l’últim gran bastió dels gihadistes i sisena ciutat siriana, per on passa el riu Eufrates. Abans del conflicte armat, l’urbs tenia 220.000 habitants i vivia fonamentalment de l’agricultura i del sector elèctric.

Des del juny passat les FSD (Forces Democràtiques Sirianes), un grup format per kurds i àrabs, lluiten per aconseguir el control de Raqqa, situada a uns 200 quilòmetres de la frontera amb l’Iraq. Aquestes milícies aconseguien ahir al matí el control de l’hospital mentre que Estat Islàmic llançava els seus últims atacs a l’estadi, últim punt de la ciutat que tenien sota el seu poder. “Es calcula que una trentena de terroristes haurien mort en aquesta operació”, assegurava un testimoni. Els gihadistes han resistit al setge imposat durant els últims 20 dies en un territori d’aproximadament dos quilòmetres quadrats.

En un acord negociat per responsables locals i representants tribals, els darrers civils atrapats a la ciutat van poder ser evacuats i gairebé 300 gihadistes sirians autoritzats a deixar la ciutat, segons afirmaven les FDS, que també es dedicaven a netejar d’explosius la ciutat, que ha quedat pràcticament buida de població civil. El mes d’agost passat l’ONU denunciava que hi havia 25.000 persones que estaven sent utilitzats com a escuts humans pels gihadistes. De moment no s’ha pogut comprovar si aquests milicians s’han dirigit cap a zones que encara domina Estat Islàmic. En l’inici de l’operació, a Raqqa hi havia més de 3.000 combatents.

La coalició internacional, liderada per Washington, sosté que els combatents estrangers no serien autoritzats a deixar Raqqa.“L’últim que volem és que els combatents estrangers siguin alliberats per poder tornar als seus països d’origen i causar més terror”, va declarar fa uns dies el portaveu de la coalició, el coronel nord-americà Ryan Dillon. Es calcula que encara hi ha més de 5.000 combatents occidentals a les files d’Estat Islàmic.

Intensos combats

Durant aquests més de quatre mesos d’ofensiva, almenys 3.273 persones han mort, d’acord amb el recompte de l’Observatori Sirià de Drets Humans: 1.287 eren civils; 1.353, militants d’Estat Islàmic, i 633, integrants de les FSD. D’altra banda, uns 250.000 veïns de la zona s’han vist obligats a abandonar les seves cases i dirigir-se cap a zones més segures al nord del país, segons dades de l’ONU.

L’Observatori Sirià per als Drets Humans, amb seu a Londres, assegura que el 80% de la ciutat ha estat destruïda sota l’intercanvi del foc d’artilleria i els atacs dels caces de la coalició internacional.

Des de fa mesos Estat Islàmic retrocedeix a Síria i a l’Iraq, assetjada, d’una banda, per les forces de la coalició internacional, liderada pels Estats Units. Per l’altra, lluita contra el potent armament rus, que dona suport a l’exèrcit del mandatari sirià, Baixar al-Assad. A la província de Deir ez-Zor, a l’est del país, i a la veïna de Raqqa, els gihadistes s’enfronten a dues ofensives paral·leles: d’una banda, a les forces del règim sirià, i de l’altra, a les de les FDS.

En els últims dies, les forces lleials al règim de Damasc han aconseguit reconquerir importants sectors situats entre la capital provincial, Deir Ezzor, i la ciutat d’Al-Mayadin, a la riba est de l’Eufrates, segons va anunciar dimarts l’OSDH.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona