Política

Rajoy anuncia el cessament de Puigdemont i tot el seu govern, dissol el Parlament i convoca eleccions el 21 de desembre

L’executiu espanyol acorda el tancament de les oficines de la Generalitat a l’exterior, cessa el secretari d’Interior i el director dels Mossos

El líder popular afirma que l’objectiu de les mesures no és suspendre l’autonomia sinó “tornar-la a la llei”

El govern espanyol ha anunciat la seva voluntat de cessar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el seu govern després de la declaració de la República catalana. A més, ha proclamat la dissolució del Parlament de Catalunya i la convocatòria d’eleccions autonòmiques per al proper 21 de desembre.

El cap del govern de l’Estat ha comparegut aquest vespre després de la reunió del Consell de Ministres, que s’ha celebrat després que el Senat hagi aprovat l’acord per aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

Rajoy ha explicat que les primeres mesures adoptades són “el cessament del president de la Generalitat, el vicepresident del govern i la resta de consellers”. La Moncloa ha decidit designar els ministeris com els òrgans que gestionaran les competències de cada àrea.

A més, ha anunciat l’extinció de les oficines del president i del vicepresident, del Consell de la Transició Nacional, del patronat del DIPLOCAT, de totes les delegacions a l’estranger excepte la de Brussel·les i del cessament dels delegats de Brussel·les i Madrid, així com els del secretari d’Interior, César Puig, i del director general dels Mossos, Pere Soler.

Segons fonts del govern espanyol citades per l’ACN, juntament amb el cessament de Puigdemont, Junqueras i tots els seus consellers cessen els càrrecs de confiança de les conselleries, que ascendeixen a prop de 150 persones. Les mateixes fonts apunten que el cessament de tots els càrrecs implica que immediatament deixen de cobrar i no poden exercir les seves funcions. En cas que intentin mantenir’s-hi consideren que cometrien un delicte d’usurpació de funcions.

A més, el Consell de Ministres espanyol ha aprovat plantejar un incident d’execució de sentència davant el Tribunal Constitucional (TC) per demanar la nul·litat de les resolucions aprovades aquest divendres Parlament de Catalunya.

Eleccions autonòmiques

El president del govern de l’Estat ha anunciat la dissolució del Parlament de Catalunya i la convocatòria d’eleccions autonòmiques el 21 de desembre. Segons ell, “unes eleccions lliures, netes i legals”, amb “urnes de veritat, que tenen lleis, controls i garanties”, són les que poden posar les bases per a la reconciliació dels catalans”. “Catalunya necessita reconciliar-se amb la veritat, la llei i amb ella mateixa, i el govern no vol dilatar ni un minut més aquesta tasca”, ha reblat.

El líder del PP ha defensat que afirmat que la suspensió de l’autonomia és la resposta a unes “decisions que pretenen imposar per la força dels fets consumats un segrest inadmissible a la majoria dels catalans i el furt d’una part del seu territori al conjunt dels espanyols”.

Segons ell, l’objectiu de les mesures no es “suspendre l’autonomia” sinó “retornar-la a la llei i la concòrdia”. Al seu parer

Rajoy ha subratllat que en aquestes hores “d’ànims exaltats” cal mantenir “la prudència i la serenitat i la confiança que l’Estat disposa d’instruments perquè amb tot el suport de la llei i la raó, de manera pacífica i moderada recuperar la normalitat legal i dissoldre les amenaces a la convivència”.

És per això que ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat “a tots els espanyols: “Avui ha quedat acreditat que l’Estat de Dret on vivim té eines per defensar la legalitat, la Constitució, les normes de convivència, la llei, i garantir els drets de tots els espanyols”.

El líder de l’executiu espanyol ha finalitzat la seva compareixença, on no ha admès preguntes, agraint el suport del PSOE, Cs, UPN, Foro Asturias i el Partit Aragonès per “compartir” les mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona
sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

barcelona
9-N i 1-O

La piconadora del Tribunal de Comptes contra els governs, activa

barcelona