Política

El procés d’extradició anirà més enllà de les eleccions

La fiscalia Belga va rebre divendres a la nit la petició de detenció de la jutgessa Lamela i ara s’espera que es nomeni un jutge instructor

Els tràmits del procés s’allargaran almenys dos mesos

La justícia exprés contra el govern de Catalunya és una exclusiva de l’Estat espanyol; a Bèlgica, de moment, sembla que no hi ha pressa. El procés d’extradició contra Carles Puigdemont i els consellers a l’exili, Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, iniciat divendres per la jutgessa de l’Audiencia Nacional pot trigar fins a un centenar de dies a resoldre’s segons va advertir ahir el Ministeri de Justícia belga en una nota. Això suposa que el president de la Generalitat i els seus consellers seran encara a Bèlgica fins després des les eleccions del 21 de desembre.

Siguin quins siguin els terminis del procés, Puigdemont va fer evident ahir a través del seu compte a Twitter que tant ell com la resta de consellers no eludiran la seva responsabilitat. “Estem disposats a cooperar plenament amb la justícia belga després de l’ordre de detenció europea emesa per Espanya”, va anunciar el president en un missatge escrit en neerlandès.

La justícia belga va tenir la primera notícia de la petició d’extradició divendres a quarts de nou del vespre quan la fiscalia federal d’aquest país va rebre l’ordre dictada per la jutgessa Carmen Lamela. Des de la instància federal es va derivar el cas a la fiscalia de Brussel·les, que serà la competent en l’afer i que ara l’està examinant. El següent pas en el procés és el de designar un jutge d’instrucció que haurà de decidir sobre el futur dels membres del govern en el termini de 24 hores, és a dir si els deté o els deixa lliures desestimant l’ordre.

Fonts de la fiscalia belga citades per Europa Press van reconèixer ahir al vespre que encara no havien acabat d’examinar el contingut de les ordres de la jutgessa Lamela i, en conseqüència, deixaven la designació del jutge instructor per a avui, diumenge, o demà, dilluns. Altres fonts asseguraven que el jutge es coneixerà avui, a primera hora de la tarda.

Des de la fiscalia no es va voler comentar si hi ha hagut contactes amb l’entorn de Puigdemont per concretar com aquest es presentarà davant del jutge però es va recordar la piulada del president i la seva voluntat de col·laborar amb la justícia.

Un cop s’hagi pronunciat l’instructor, el cas passarà aleshores a un tribunal que serà l’encarregat de pronunciar-se sobre el fons de la qüestió i ho haurà de fer dins els pròxims 15 dies després de rebre l’afer.

La decisió d’aquest tribunal, sigui quina sigui, es podrà recórrer dins els següents 15 dies davant de la cort de cassació. Aquesta última instància judicial s’haurà de pronunciar dins els 30 dies següents. En cas que la pretensió de la justícia espanyola quedés desestimada, aleshores Puigdemont i els consellers podrien sol·licitar l’asil polític.

En cas contrari, si la justícia belga dona llum verd a l’extradició aquesta haurà de ser executada en el termini dels 10 dies posteriors En l’estratègia de l’advocat de Puigdemont, Paul Bekaert, es podria argumentar un risc de vulneració de drets fonamentals a Espanya. Altres juristes no veuen clar que dins la lògica del funcionament de la UE es pugui presentar Espanya com un estat on no es respecten aquests drets.

Centre d’atenció dels mitjans de comunicació belgues

El cas català és notícia de portada als principals diaris de Bèlgica. No només als diaris, l’entrevista que divendres al vespre va emetre el canal de televisió públic, RTBF, en què el president a l’exili va anunciar la seva voluntat de presentar-se a les eleccions del dia 21 de desembre, va continuar obrint ahir durant tot el dia la portada del portal que aquest mitjà té a internet. L’emissora de ràdio pública que forma part del mateix ens va informar ahir en cada butlletí horari de les novetats de la presència de Puigdemont al seu país i de l’evolució del procés d’extradició.

Pendents també de la decisió de fiscal i jutge va estar ahir tot el dia l’edició digital del diari Le Soir, que és el rotatiu francòfon més popular del país. Aquesta setmana Le Soir ha posat el president català fins a quatre ocasions a la portada, tres de les quals obrint diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona