Política

Iceta diu que repetir el 6 d’octubre del 34 ha dut al desastre

El líder del PSC reclama un pacte d’Estat per resoldre el problema polític i “superar la divisió entre catalans”

La societat espanyola ha d’entendre que cal donar a la qüestió catalana “la categoria de tema d’Estat”, un tema ni circumstancial ni efímer. És avui el primer problema d’Espanya perquè des del 1981 no s’havia viscut una crisi institucional i social “tan greu com aquesta”. És una de les reflexions centrals que el líder i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, feia ahir en una conferència al Col·legi d’Advocats de Barcelona, en què proposava un pacte d’Estat com a solució entre els catalans i Espanya. Un pacte que, segons ell, ha de reconèixer la identitat nacional i la vocació d’autogovern de Catalunya i ha de servir per convèncer “una àmplia majoria” de catalans i no “per acontentar els independentistes”.

Iceta defensa que el pacte també ha de permetre abordar les 46 demandes plantejades pel govern Puigdemont, desenvolupar l’Estatut vigent i abordar al Congrés les lleis orgàniques per aquells aspectes que el Tribunal Constitucional va dir que no es podien regular des de l’Estatut. El nou finançament autonòmic; un pla d’inversió en infraestructures; el reconeixement de la llengua, la cultura i els símbols de Catalunya en una llei orgànica de pluralitat lingüística; i la reforma constitucional “en sentit federal” són les altres propostes d’aquest pacte.

El líder socialista defensa que el pacte no serà possible sense diàleg i negociació política i que no hi haurà solució al problema català si no és acordada. Després de justificar l’acord electoral amb la formació dels exmembres d’Unió, Iceta va defensar que el pacte d’Estat que demana va adreçat a tots els catalans que “saben que la unitat ens fa forts i que la divisió ens afebleix” i que defensen les seves raons dins de la llei perquè saben que, saltant-se-la, es posa en perill la “convivència i les nostres institucions”. Comparant-ho amb la intervenció de la Generalitat i l’empresonament del seu govern que s’ha produït després de la declaració d’independència (DI) del 27 d’octubre passat, Iceta recordava l’advertència del president Tarradellas de no repetir “mai més un sis d’octubre” del 1934. Repetir-ho, segons el candidat socialista, ha portat al “desastre” final de la que considera “la pitjor legislatura del Parlament recuperat des de les eleccions del 1980”.

Tot i que Iceta ha reconegut fa pocs dies que probablement Puigdemont no va rebre totes les garanties del govern espanyol que no aplicaria el 155 si no es feia la DI, ahir va insistir que el PSC va fer tots els possibles per evitar les dues coses amb la convocatòria d’eleccions per part del president Puigdemont: “Ho teníem a tocar dels dits, però finalment es va fer enrere pressionat pels sectors més radicals del moviment independentista.”

Però també afegeix que no eximeix de responsabilitat el PP per “no haver obert cap porta ni finestra a una solució política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona