Política

Ledezma, l’opositor que va fugir de Veneçuela, comença el seu exili a Madrid

L’alcalde de Caracas, rebut per Rajoy a La Moncloa, critica l’ús de la violència contra les institucions al seu país

El PP el qualifica de “pres polític de veritat”

L’opositor veneçolà Antonio Ledezma, que va fugir divendres del seu país, on des del 2015 estava en arrest domiciliari, va arribar ahir a Madrid i va ser rebut per Mariano Rajoy, que es va comprometre a treballar per trobar una solució democràtica per a Veneçuela.

Ledezma, alcalde de Caracas, va aterrar poc després de les set del matí a l’aeroport de Barajas procedent de Bogotà (Colòmbia), on va fugir en primera instància. “A Espanya em sento lliure”, va anunciar tot just trepitjar l’aeroport madrileny i després d’abraçar la seva dona, Mitzy Capriles, i les seves dues filles, que l’esperaven juntament amb desenes de veneçolans i simpatitzants de l’oposició al règim de Nicolás Maduro.

“Em dedicaré a recórrer el món, a contribuir des de l’exili a ampliar l’esperança dels veneçolans de poder sortir d’aquest règim”, va declarar Ledezma, que va denunciar la “narcodictadura” de què és objecte el país sud-americà. “[Veneçuela] utilitza la violència contra les institucions, ha comès fraus electorals, manté empresonats dissidents polítics i amenaça les nostres famílies”, va explicar.

El polític veneçolà, que va ser rebut per Rajoy a La Moncloa, va agrair el suport del president del govern espanyol a la causa que defensa i va lamentar que hagi estat “víctima de tota aquesta allau de disbarats que s’atreveix a llançar el que, per desgràcia [...], exerceix la presidència de la república [Maduro]”. Rajoy, per la seva banda, va defensar una solució a la crisi veneçolana que impliqui l’alliberament de tots els presos polítics i la celebració d’eleccions plenament democràtiques i homologades. El líder del PP va assegurar també que l’Estat espanyol continuarà treballant amb els socis europeus i iberoamericans per ajudar a fer realitat aquest objectiu.

Aznar i Rivera

El govern espanyol reconeix en Ledezma “un dels principals referents de la lluita del poble germà veneçolà per recuperar la llibertat i la normalitat democràtica”. També l’expresident José María Aznar va donar a través de les xarxes socials la benvinguda al seu “amic” Ledezma, de qui espera que continuï treballant des de l’exili a favor de la llibertat i que continuï denunciant els “abusos del chavisme”. En la mateixa línia, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, saludava l’alcalde de Caracas i el qualificava de “pres polític de veritat”.

Des de Ciutadans, el president del partit, Albert Rivera, també donava la benvinguda a l’opositor veneçolà a l’Estat: “Aquest és un gran país d’acollida i llibertat per als que fugen de la tirania.” Des de Caracas, el ministre d’Afers Estrangers veneçolà, Jorge Arreaza, va criticar Rajoy per haver rebut “el pròfug de la justícia Ledezma, jutjat pels delictes de conspiració i associació per delinquir”.

En un comunicat oficial penjat a Twitter, el cap de la diplomàcia veneçolana hi va afegir: “El president Rajoy viola tots els principis del dret internacional amb la seva insistència a donar protecció i suport sostingut a un grup extremista de l’oposició violenta veneçolana que ha violat tots els principis democràtics i ha promogut la desestabilització del govern [de Caracas].”

LA FRASE

El suport del govern espanyol a Ledezma [...] suposa un acte no amistós contra Veneçuela
Jorge Arreaza
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS DE VENEÇUELA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El primer ministre escocès vol mantenir-se en el poder tot i trencar la coalició

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona