Política

Setge al procés sobiranista

El Suprem cita a declarar aquest divendres els consellers empresonats

El jutge Pablo Llarena també escoltarà Jordi Sànchez i Jordi Cuixart per decidir si els excarcera

Les defenses ho han sol·licitat després que el magistrat s’hagi fet càrrec de la causa que fins fa una setmana portava la jutge de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela

El jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena ha citat a declarar aquest divendres els vuit consellers empresonats, l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per valorar si els deixa en llibertat. La majoria dels empresonats són candidats a les eleccions del proper 21 de desembre. Està previst que les declaracions comencin a partir de dos quarts de deu del matí.

Llarena atén així les peticions de les defenses de tots ells, que han sol·licitat que els seus clients declarin davant del jutge després que aquest hagi assumit les causes contra ells que fins fa una setmana estaven en mans de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela.

En la resolució, Llarena destaca que els advocats sol·liciten que es revisi la situació personal dels seus representants i que, per tant, els prendrà declaració “en relació a la mateixa”. L’objectiu de les defenses és que les preguntes vagin adreçades a esbrinar si es mantenen les condicions per imposar una presó incondicional –risc de fugida, risc de reiteració delictiva o de destrucció de proves–, però sense entrar en el fons de la qüestió.

A la sala també hi seran els fiscals, que podran demanar novament mesures cautelars. La decisió final la tindrà el magistrat Llarena. En el cas dels membres de la Mesa investigats, que també porta Llarena, el jutge va imposar una fiança de 150.000 euros per a Forcadell i 25.000 euros per a la resta d’investigats, a excepció de Joan Josep Nuet, que va sortir en llibertat sense cap mesura cautelar.

Problemes logístics

El fet que al Suprem no sigui habitual que investigats que estan en presó preventiva hagin d’anar a declarar ha provocat algunes dificultats logístiques.

La Guàrdia Civil haurà de traslladar els vuit consellers, Sànchez i Cuixart des de les tres diferents presons on es troben en furgons policials fins a l’aparcament de l’Audiència Nacional, situada al costat del Suprem. Els investigats aniran sent traslladats en cotxe de dos en dos a l’alt tribunal quan sigui el seu torn de declarar. Mentre no ho facin, estaran als calabossos de l’Audiència Nacional.

Encara que el jutge decidís alliberar els investigats, cap d’ells podrà sortir a peu del Suprem. Segons han explicat a l’ACN fonts penitenciàries, tots deu hauran de tornar a les seves respectives centres per complir amb diversos tràmits, com ara recollir els seus efectes personals i signar la fitxa de sortida del centre penitenciari.

Si la decisió del jutge és fixar una fiança perquè puguin eludir la presó, el fet que dissabte no sigui hàbil al Suprem pot dificultar que es pogués consignar el pagament. Fonts del Suprem també recorden que Llarena no està obligat a prendre un decisió aquest mateix divendres.

Diversos dirigents d’ERC, el PDeCAT i En Comú Podem aniran demà a donar suport als investigats. Per part dels republicans ho faran Gabriel Rufián, Ester Capella i Sergi Sabrià. Artur Mas, Marta Pascal i David Bonvehí hi seran per part del PDeCAT, juntament amb diputats i senadors de la formació. Els diputats al Congrés Joan Mena i Marta Sibina hi seran presents en representació d’En Comú Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona