Política

Creix la pressió a May en les hores clau del ‘Brexit’

La primera ministra planteja avui a Brussel·les la seva oferta definitiva

Diputats ‘tories’ li exigeixen un ‘Brexit’ dur

La pressió sobre la primera ministra britànica, Theresa May, ha augmentat aquest cap de setmana abans que avui viatgi a Brussel·les per reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, per traslladar-li les seves propostes definitives sobre els drets dels ciutadans europeus, la factura de sortida i la polèmica frontera nord-irlandesa.

La pressió prové del seu mateix partit, i és que ja fa temps que el principal enemic tory són els mateixos tories. En primer lloc, un grup de trenta diputats conservadors encapçalat per l’exlíder del partit, Iain Duncan Smith, va publicar una carta a la premsa ahir en la qual establien una línia vermella que no pot traspassar May en la reunió d’avui. En la carta li diuen que no permetran que el Tribunal de Justícia Europeu continuï tenint jurisprudència al Regne Unit i que es tanqui la lliure circulació de ciutadans comunitaris durant els dos anys de transició que May vol demanar a la Unió Europea (UE).

La principal raó d’aquesta pròrroga que vol demanar May és que les empreses i els bancs britànics continuïn tenint accés al mercat únic europeu i continuïn estant dins de la unió duanera. La Unió Europea ha deixat clar que accedir al mercat únic significa permetre la lliure circulació de persones. May traslladarà avui a Juncker les ofertes sobre els tres temes que la UE considera clau per poder passar a la segona fase de les negociacions, en les quals podran negociar el futur pacte comercial i el període de transició. La UE prendrà la decisió en la cimera del 14 i el 15 de desembre. Negociadors europeus i britànics estarien molt a prop de l’acord pel que fa a la factura i els drets dels europeus, però estan lluny pel que fa a la frontera d’Irlanda del Nord.

També ahir hi va haver una dimissió en bloc de la comissió de mobilitat social del govern en protesta per la manca de polítiques socials de May, que va ser un dels seus eslògans electorals. La comissió té la missió d’erradicar el classisme de la societat britànica. Fa uns dies va alertar que, si el govern no pren mesures per pal·liar les diferències socioeconòmiques manifestades en el Brexit, hi hauria un increment del populisme i de la extrema dreta al país. Un portaveu de Downing Street, va dir que “el govern està compromès amb la lluita contra la injustícia social i a assegurar que tothom pot arribar tan lluny a la societat com li ho permeti el seu talent”. Els laboristes van criticar que, amb els tories, l’èxit de les persones es basa en la classe social i no en el talent i en l’esforç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona