Política

Domènech acusa el PP, el PSOE i Cs d’haver trinxat la Constitució

“Que un bloc es presenti com a constitucionalista és la prova que tenim un problema”, diu

El líder d’En Comú acusa els socialistes de “deixar-se robar la cartera” pel PP

Catalunya En Comú-Podem va aprofitar el 39è aniversari de la Constitució Espanyola per refermar la seva tesi sobre la necessitat de canvis estructurals en la societat que, afirmen, es poden produir sense haver d’esperar a una reforma de la carta magna, o a un nou procés constituent. “El moment actual necessita solucions urgents, que es poden fer a través de lleis orgàniques”, va advertir Xavier Domènech, cap de llista dels comuns que, va afirmar, “hem demostrat des dels ajuntaments que en el marc actual hi ha eines per millorar la vida de les persones”. Domènech va acusar el bloc del 155 de “presentar-se com els salvadors de la pàtria i de la Constitució, quan són els que més l’han rebregat; no poden ser cap solució quan són una part fonamental del problema”. El líder dels comuns va anar més enllà quan va afirmar que l’actual carta magna “no hauria estat possible amb Rajoy i Rivera”, i tampoc “el pacte bilateral” que va permetre la recuperació de la Generalitat, i que Domènech aspira a reeditar després de les properes eleccions. En el transcurs de l’acte Catalunya, motor de canvi, que la confluència va celebrar ahir al migdia a l’ESCI-UPF de Barcelona, el candidat lila a la presidència de la Generalitat va carregar contra els socialistes, als quals va acusar d’haver-se especialitzat “a deixar-se robar la cartera per part del PP”.

Estat d’excepció

Domènech va compartir protagonisme amb la líder de Podem a Andalusia, Teresa Rodríguez, amb el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo i amb el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, els quals van coincidir a subratllar la gravetat del moment. “Més que un estat, a Catalunya podríem parlar d’un estat d’excepció”, va ironitzar Rodríguez, que es va referir a la “majoria silenciosa d’espanyols” que, al seu parer, “reneguen de tot el que els partits del 155 estan fent contra Catalunya”. La líder podemita es va mostrar molt crítica amb el popular García Albiol, “que va tenir la barra de treure la bandera andalusa al Parlament quan és hereu dels assassins de Blas Infante”, i va assegurar sentir “fàstic” de l’aliança entre el PSC i antics dirigents d’Unió, partit, aquest últim, al qual va assenyalar com a representant “de la burgesia més rància i lliberticida”.

Javier Pérez Royo va expressar la seva preocupació per un moment “crític i excepcional” que al seu parer ha obert una línia divisòria “promoguda pels propis impulsors del 155 i alenada pel rei”. L’expert constitucionalista va alertar dels riscos que una prolongació de l’estat d’excepció més enllà del 22-D pot tenir per a Catalunya i per a l’Estat. “Podria dinamitar el sistema”, va advertir Royo, abans de subratllar la importància d’unes eleccions “fonamentals per a tots, però sobretot per a l’esquerra espanyola”.

En termes semblants s’havia mostrat Gerardo Pisarello, que en l’inici de l’acte va expressar els seus recels sobre una eventual reforma de la Constitució promoguda pels partits del 155. “Ells, que han buidat de contingut la carta magna actual, la volen encara més centralista i més antisocial”, va apuntar. El número dos del govern de Barcelona va carregar contra Miquel Iceta, al qual va contraposar amb la figura d’“un federalista convençut” com Pasqual Maragall. “A ell [Maragall] no me l’imagino fent-se selfies amb Albiol i Millo, o donant suport a l’aplicació del 155”, va ironitzar.

LA FRASE

Els partits que han rebregat la Constitució no poden ser cap solució, perquè són el problema
Xavier Domènech
cap de llista d’en comú- podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona