Política

SANDRA BERNAD

NÚMERO 27 DE LA LLISTA DE CATALUNYA EN COMÚ-PODEM PER BARCELONA

“Nosaltres volem representar la majoria dels catalans”

Graduada en ciència política i gestió pública per la UAB, és militant d’Esquerra Unida i Alternativa i des del 2015 és regidora de la formació Ara és Demà a l’Ajuntament de Piera

La nit del 21-D qui s’atribuirà els vots de Catalunya en Comú-Podem, els independentistes o els constitucionalistes?
Nosaltres estem fora dels dos blocs. No volem formar part de cap dels dos perquè creiem que és tancar-se a una part de la ciutadania catalana. Tots mereixen ser representats i nosaltres volem representar la majoria dels catalans.
Quina sortida proposa Catalunya en Comú-Podem al conflicte polític actual?
Ni DUI ni 155. Nosaltres tenim tres pilars que volem dur a terme des de la Generalitat. Un referèndum acordat i el nou marc constituent català amb àmplies majories. Volem que es consulti, no només sobre la independència, sinó qualsevol altre tipus de política bàsica per a la ciutadania. Com a tercer pilar també volem tirar endavant un estat plurinacional que reconegui el dret a decidir. Un estat on hi hagi relacions bilaterals amb l’Estat espanyol. Un estat on ens puguem tractar de tu a tu, no com ara, que estem per sota de l’Estat espanyol. Tot plegat dins d’un marc confederal.
Podem va intervenir el seu partit a Catalunya. Vol dir que estan en aquesta línia?
El que proposem no ve d’ara, ve de l’assemblea del 8 d’abril passat i està totalment d’acord amb el que diu Units Podem al conjunt de l’Estat. Portem la mateixa línia i està totalment avalat.
A l’espai polític que vostè representa se l’ha acusat sovint d’una certa indefinició en el debat sobiranista...
Nosaltres no ens veiem com indefinits. La nostra posició és que no volem una declaració unilateral d’independència, però també estem totalment en contra que ens retallin l’autogovern de Catalunya. El fet que no estiguem ni en un bloc ni en l’altre no vol dir que no tinguem una posició. El que passa és que no tenim la posició que agradaria als independentistes ni la que agradaria al bloc constitucionalista. Això no vol dir que nosaltres siguem indefinits.
Què va fer vostè durant el referèndum de l’1 d’octubre?
Jo vaig anar a votar. Vaig anar a votar com a reivindicació democràtica.
L’exlíder de Podem Albano Dante Fachin deia fa uns dies que no podria votar la Catalunya en Comú que està sentint. Què li sembla?
Entenc que hi hagi gent a qui no agradi el nostre projecte, de la mateixa manera que hi ha gent a qui agrada. Queden molts dies per explicar-nos, i el 21 de desembre, que la gent decideixi. Nosaltres estem totalment oberts a tots els catalans i les catalanes, volem que escoltin el nostre projecte.
I quin és, a grans trets, el projecte de la seva formació?
Per començar, la renda garantida de ciutadania. Fa uns mesos que es va aprovar, però no s’ha implementat. Hi ha sol·licituds que estan aturades perquè no s’ha tirat endavant. Hi ha expedients de l’antiga renda mínima d’inserció, el Pirmi, sense resoldre. Per tant, nosaltres el que volem és que les gairebé 200.000 famílies de Catalunya que no tenen ingressos disposin d’una renda amb què puguin viure dignament. A banda d’això, defensem tenir una hisenda pròpia i augmentar la inversió en educació. Ara només és un 2,12% del PIB, quan la llei d’educació de Catalunya (LEC) fixa que ha de ser un 6%. El mateix passa a cultura, perquè actualment només s’hi inverteix un 0,07%. A les universitats, les matrícules valen un mínim de 1.500 euros, un preu que triplica les matrícules que es paguen a Andalusia. I això si parlem només de les més barates.
Més enllà d’aquests àmbits concrets, quin creu que ha de ser el gran objectiu per l’esquerra no independentista?
Tenim una agenda social amb la qual ho volem tractar tot. Volem aconseguir tenir justícia social per a tothom, per a aquelles persones que estan desemparades, que amb els governs de Convergència i Unió dels darrers anys no han estat ateses. Nosaltres volem estar allà, al seu costat.
El 21-D, quin resultat els permetria aplicar aquestes polítiques?
Evidentment, quan tinguem els resultats ja veurem el que fem. Nosaltres pactarem amb gent que vulgui justícia social, no amb els que es quedin tancats en els blocs independentista i constitucionalista. Amb aquestes posicions no hi pactarem en absolut.
Ha sonat la possibilitat de reeditar el tripartit...
Això són insinuacions fetes des dels mitjans de comunicació.
A Piera, on vostè és regidora, com es perceben aquestes eleccions?
Es viuen amb ganes de solucions. Siguin del bàndol que siguin, tothom té ganes que arribi el dia 21, hi hagi govern i es tiri endavant Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL