Política

YOLANDA LÓPEZ

CAP DE LLISTA DE CATALUNYA EN COMÚ PER TARRAGONA A LES ELECCIONS DEL 21-D

“Aquest 21-D a Catalunya tenim la clau per canviar Espanya”

Activista social i ex-secretària general de Podem al Vendrell, Yolanda López afronta el 21-D amb l’optimisme que les esquerres puguin sumar per governar la Generalitat.

Quin escenari s’imagina l’endemà del 21-D?
Nosaltres sortim a guanyar (riu). Penso que tindrem igualment un escenari molt polaritzat, però des de Catalunya en Comú pensem que l’endemà de les eleccions hem de ser capaços entre tots d’impulsar una taula de diàleg que ens permeti sortir de la situació de bloqueig que tenim des de fa mesos. Per això cal prioritzar l’agenda social, les urgències socials i aparcar el tema nacional.
Però aparcar el tema nacional només ho aconseguiran amb els partits del bloc del 155.
No necessàriament. Penso que amb ERC i el PSC tenim moltes més coses que ens uneixen que no pas ens separen, com per exemple l’agenda social, i tots haurem de ser generosos per intentar entendre’ns.
I amb la CUP no?
La CUP ja ha dit obertament que aposta per la via unilateral i a nosaltres en aquesta línia no ens hi trobaran.
Veig que té al cap un tripartit d’esquerres per governar la Generalitat, si sumen, és clar...?
És que és l’única via per desbloquejar la situació. Primer hem d’aconseguir un nou govern d’esquerres a Catalunya per després canviar Espanya i fer fora el PP. Quan això ho haguem aconseguit podrem abordar el debat nacional del que ha de ser Catalunya.
Amb quin full de ruta?
Doncs miri, amb l’inici d’un procés constituent amb l’agenda social com a eix principal. I amb la clara voluntat d’actualitzar la Constitució a àmbit de tot l’Estat i en benefici de tots els espanyols i, després, convocant un referèndum legal, pactat i amb garanties on tothom, de totes les sensibilitats polítiques, s’hi senti cridat i implicat.
Descarta, per tant, un hipotètic pacte amb el bloc del 155?
Rotundament. Nosaltres no farem cap acord ni amb el PP ni amb Ciutadans. Els hem de fer fora de totes les institucions per fer avançar el país, i també Catalunya.
I amb el partit del president Puigdemont?
Tampoc. Són el mateix. Pura dreta. Miri, aquests senyors s’han passat dos anys governant per a la meitat dels ciutadans i això s’ha d’acabar. I els del 155 farien el mateix si guanyessin el 21-D. Governarien per a l’altra meitat i això ens porta a una situació de bloqueig insostenible. Governant per a la meitat no sortirem mai d’aquest bucle i per això l’opció d’un govern d’esquerres és l’esperança que tenim per trencar aquest joc. Tant JxCat com el PP i Ciutadans són part del problema, no de la solució.
I ERC?
Insisteixo que amb ERC ens uneixen més coses que les que ens separen. Es tracta de prioritzar, no pas de renunciar a res. En el tema social tenim moltes coincidències i aquesta ha de ser la prioritat per fer avançar el país. Ens cal un pla de xoc i, com deia abans, si aconseguim primer canviar Catalunya, després podrem canviar Espanya promovent una moció de censura contra el PP i fent-los fora del govern. I si hi ha un canvi a l’Estat, aleshores l’agenda nacional de Catalunya la podrem abordar amb més serenitat.
Posem que el bloc independentista guanya les eleccions en vots i escons i forma un govern de concentració on vostès no hi són necessaris. Què pot passar?
Doncs que hauran de governar per a tothom. Si no són capaços de sortir del bucle on ens han portat, aleshores el país continuarà paralitzat.
Sí, però caldrà que l’Estat aixequi el 155, no?
I tant! Ja no s’hauria d’haver aplicat, perquè el 155 no ha aportat cap solució, cap cosa bona. Ha estat una fanfarronada del PP per alimentar la política de la por i que ha contribuït a fer més gran la fractura social i política. Jo insisteixo que qui guanyi les eleccions ha de poder governar posant com a prioritat l’agenda social. I aquí ens hi trobaran.
El govern del president Puigdemont ha impulsat algunes lleis de profund caràcter social com la de la pobresa energètica o l’impost de béns de luxe que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional.
El partit del senyor Puigdemont practica el cinisme. A Madrid voten amb el PP i aquí fan un altre discurs. Ja li dic que Junts per Catalunya forma part del problema, no de la solució.
Quin valor diferencial aporta Catalunya en Comú en aquestes eleccions?
Nosaltres parlem dels problemes que preocupen a la gent. Som conscients que a Catalunya tenim la clau per canviar Espanya. Per això cal que la gent s’hi pensi molt bé a l’hora d’anar a votar. La prioritat ha de ser sortir del bucle entre els independentistes i els del 155 i prioritzar l’agenda social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL