Política

Majoria per al sobiranisme

Cs guanya en vots i escons, mentre que el bloc independentista supera la xifra de vots del 27-S, tot i perdre dos diputats

La CUP i el PP pateixen una forta davallada que els envia al grup mixt i Rajoy ha d’entomar el revés al seu 155

Ciutadans ha guanyat en vots i escons per primera vegada les eleccions a la Generalitat però ho té impossible per governar. El partit de Rivera va aglutinar el vot útil per frenar l’independentisme i va obtenir un augment de dotze diputats (en el moment de tancar aquesta edició) i va mobilitzar un gran nombre de votants de l’àrea metropolitana. Des del setembre del 2006, la primera vegada que va concórrer a unes autonòmiques (s’havia creat tres mesos abans), en què va obtenir tres escons, Cs ha tingut uns augments sostinguts, fins que fa dos anys, el 27-S, es va disparar fins als 25 diputats. Malgrat el triomf de Ciutadans, els partits independentistes van revalidar la majoria absoluta independentista al Parlament, encara que van perdre dos diputats (dels 72 del 27-S van passar als 70). L’independentisme queda liderat per la llista de Puigdemont (Junts per Catalunya), que va obtenir 34 diputats, pels 32 d’ERC. Tot i les aspiracions dels republicans de fer el sorpasso al PDeCAT dins l’espai independentista, aquestes van quedar avortades. La llista de Puigdemont i d’ERC sumen 66 diputats (més que els 62 de Junts pel Sí, ara fa dos anys).

Les principals trompades les van haver d’entomar la CUP i el PP, amb uns resultats que els envien al grup mixt (a partir de cinc diputats es té grup propi al Parlament). La CUP, afavorida fa dos anys pel vot d’esquerra que no volia anar per una llista amb l’antiga Convergència, ara ha perdut sis diputats. El PP havia intentat treure rèdit de ser l’executor de l’aplicació del 155 per suspendre el govern de la Generalitat. Però ben al contrari, va rebre un revés fortíssim, que el situa com el partit menys votat a Catalunya, per sota dels anticapitalistes. El PP perd vuit diputats.

Aquestes eleccions van marcar un nou rècord històric de participació (i això que hi havia el dubte de quin seria l’impacte d’unes eleccions en dia laborable): en el moment de tancar aquesta edició, amb el 98,45% escrutat, la participació es va situar en el 81,94%, més de quatre punts per sobre del 27-S. A més, el bloc independentista va seguir a l’alça: va pujar en el nombre de vots i va arribar als 2.021.469 (el 27-S van ser 1.996.508). Tot i així, el percentatge de vot independentista no va créixer.

El PSC, frenat

El PSC, de la seva banda, no va tenir la pujada que havia somiat. Només va créixer un diputat i, malgrat un cert augment de vots, no va poder sumar el gruix de vots que Unió havia registrat el 27-S (ara els democratacristians s’havien incorporat a la llista socialista). Amb tot, el bloc constitucionalista favorable a l’aplicació del 155 queda lluny de la majoria: suma 57 diputats (cinc més que el 27-S). Tampoc sumen si hi afegim els escons d’un partit frontissa com és Catalunya en Comú-Podem (8 diputats), que ahir va anunciar que se’n va a l’oposició. Els comuns, que havien estat la força més votada a Catalunya en les dues últimes eleccions a l’Estat, van tenir un resultat pitjor que el dels seus predecessors (CSQP, on no hi havia la formació d’Ada Colau).

Sense incidències greus

La jornada va transcórrer sense incidències greus. En algunes ciutats, com ara l’Hospitalet, van detectar que havien posat sobres de Cs a les paperetes que hi havia sobre les taules. En altres col·legis electorals van aparèixer pintades en groc als seus voltants. A Sabadell, al col·legi on votava la presidenta del Parlament, les van fer esborrar.

Aquestes eleccions convocades per Mariano Rajoy van estar sacsejades per la persecució judicial a l’independentisme. Ahir es va conèixer que la Guàrdia Civil havia entregat al jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem, que instrueix la causa contra el govern i els Jordis, un informe que inclou les manifestacions de les diades des del 2013 dins del delicte de rebel·lió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona