Política

Eleccions 21-D

Rajoy menysté Puigdemont i evita fer autocrítica pel 21-D

El president espanyol recorda que Arrimadas és la guanyadora del 21-D

Avisa que dialogarà amb el nou govern “dins la llei”

Assumeix com a “propi” el mal resultat però el desvincula del 155

L’executiu espanyol continua sense acceptar que la seva falta de diàleg amb Catalunya, el setge judicial i els efectes del 155 han estat letals per a les expectatives del PP, però sobretot continua sense acceptar que el 21-D ha ratificat l’existència d’una majoria independentista. Ahir mateix Mariano Rajoy responia a la petició de Carles Puigdemont –el cap de cartell del partit sobiranista que ha obtingut més vots– de veure’s fora d’Espanya assegurant: “Amb qui m’hauria d’asseure és amb qui ha guanyat les eleccions, que és Arrimadas.” El president del govern espanyol va optar per menystenir Puigdemont i també els resultats obtinguts pels tres partits sobiranistes, si bé implícitament assumia que no hi ha cap més alternativa de govern, i davant d’això els alertava que l’executiu que sorgeixi dels comicis estarà sotmès “a l’imperi de la llei” i des de l’Estat es vetllarà perquè no se surti d’aquest perímetre. “No acceptaré que ningú incompleixi la Constitució i l’Estatut”, sentenciava.

Rajoy, doncs, subratllava que farà un esforç de diàleg amb el nou equip de la Generalitat però subratllant que ho farà sempre “dins la legalitat” i amb la condició prèvia que s’abandoni la via unilateral. En tot cas, sobre la viabilitat que Puigdemont pugui ser investit president d’aquest futur govern i, en aquest sentit, que pugui tornar a Catalunya per prendre possessió del càrrec, Rajoy recordava la separació de poders adduint que no depèn del seu executiu evitar l’acció de la justícia. Ell, en tot cas, incidia que parlarà amb el que resulti nou president i estigui en condicions d’exercir-ho. Des de La Moncloa, si més no, se subratlla que la situació de Puigdemont envers la justícia no s’ha modificat amb el resultat electoral.

A banda del cop que implica per a Rajoy la revàlida de la majoria sobiranista, els tres escons populars obtinguts per Xavier García Albiol també han deixat la direcció estatal en estat de xoc. I, en aquest sentit, el líder dels conservadors rebutjava una lectura en clau del partit estatal i procurava posar l’accent en el fet que les urnes havien traçat un retrat “molt plural” de Catalunya i que, a partir d’ara, això és el que s’ha de preservar.

Deixant entreveure que en cada cita l’electorat respon de manera diferent, tampoc va voler fer autocrítica pels resultats del seu partit, adduint que en aquesta ocasió els catalans contraris a la independència han identificat Ciutadans com el vot útil. Així, tot i que va assegurar que assumia “com a propi” el pèssim resultat d’Albiol, Rajoy insistia a no voler buscar ni en el 155 –“no el vaig aplicar per guanyar ni perdre un sol vot”, sentenciava– ni en altres condicionants sobre la seva gestió de la qüestió catalana la derrota del seu partit i, sobretot, procurava allunyar els resultats de la seva situació política.

Rajoy reiterava que no es planteja avançar les eleccions espanyoles, subratllant que això és el que menys es necessita ara mateix. Per tot plegat, anunciava que ben aviat recuperarà les negociacions per aprovar el pressupost de l’Estat pel 2018, per la qual cosa necessita el sí del PNB.

LA FRASE

Jo en tot cas amb qui m’hauria de reunir és amb Arrimadas, que ha guanyat les eleccions
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

Albiol confirma que no se’n va

El candidat del PPC, Xavier García Albiol, va admetre ahir que en aquests moments, vist l’ensorrament del partit, “el més fàcil seria dimitir”, però considera que toca “donar la cara i contribuir a aportar solucions”. Albiol, que perdrà el seu càrrec de senador, va apuntar la necessitat de “fer un replantejament molt profund de l’estratègia del partit” però amb “serenitat, responsabilitat i generositat”. El líder del PPC només es va deixar veure ahir per Madrid, on va acudir a la reunió del comitè executiu nacional. Albiol es va adreçar a Cs per lamentar el seu “entossudiment a enfonsar el PP per guanyar en lloc de sumar dins del bloc constitucionalista”. I, un cop més, es va mostrar preocupat per l’escenari que s’obre a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona