Política

Mor l’exconseller Antoni Subirà, fundador de CDC

Figura clau del pujolisme, va ser set anys portaveu de CiU i tretze més conseller

Havia estat vinculat a l’Avui

El professor, enginyer i polític Antoni Subirà i Claus, una de les figures clau del pujolisme, va morir sobtadament ahir a la tarda a casa seva a Premià de Mar. Casat, amb tres fills i quatre nets, Subirà, que hauria complert 78 anys al febrer, va ser el 1974 un dels fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya amb Jordi Pujol, Miquel Roca i Anton Canyelles. Posteriorment seria el membre del govern que més temps va estar en política activa, després del mateix Pujol, amb qui, per cert, eren parents a través de la seva esposa. Es dona el fet que l’expresident tot just va sortir divendres de l’hospital després de passar-hi deu dies ingressat per una pneumònia.

Subirà, un dels seus grans homes de confiança en tota la seva trajectòria política, va ser diputat de CiU de 1980 a 1989 –des de 1982, com a portaveu del grup parlamentari–, quan va ser nomenat conseller d’Indústria i Energia. El 1996 va passar a exercir la cartera de Comerç i Turisme fins al 2002, per completar així una etapa de 13 anys com a conseller en què va impulsar la internacionalització del sistema productiu, nombroses infraestructures tecnològiques i polítiques de foment de la qualitat i la competència, la recerca i el desenvolupament i l’equitat, en què va destacar la posada en pràctica de la metodologia de clústers. Després de plegar, seria membre del consell assessor de la Fundació Centre d’Estudis Jordi Pujol.

Nascut el 1940 a Mataró en una família d’industrials, la formació de Subirà era eminentment econòmica. Doctorat en enginyeria industrial a la UPC, va fer un màster a l’Institut Tecnològic de Massachussetts, als EUA, d’on va tornar el 1965 per incorporar-se com a professor a l’escola de negocis barcelonina IESE, on va exercir tota la seva carrera professional i on de fet ara era professor emèrit de direcció financera. A més, en la seva trajectòria va treballar com a consultor d’empreses com ara Cepsa, Nestlé, IBM i Acesa. En el vessant cultural, Subirà va presidir el consell d’administració del diari Avui de 1979 a 1988, i des del 2010 va ser al patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, de què havia assumit la direcció fa dos anys.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va expressar ahir a Twitter la tristesa per la mort: “Ningú com ell va saber interpretar la força de la indústria catalana, la competitivitat del nostre teixit econòmic i la necessitat que la Catalunya industrial es fes un lloc al món.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Estudiants propalestins bloquegen el Sciences Po de París

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona