Política

Modi desafia Trump

DISCURS

El primer ministre indi inaugura el Fòrum de Davos carregant contra el proteccionisme del president dels Estats Units

Macron s’estrena avui en la reunió anual de les elits polítiques i empresarials mundials

El Fòrum Econòmic Mundial, la cita anual més mediàtica de les elits planetàries, va arrencar ahir a la localitat suïssa de Davos amb una defensa de la globalització a càrrec del primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, en un discurs en què molts delegats van veure un atac directe a l’agenda proteccionista de Donald Trump i el seu America, first.

Modi, el primer dirigent indi a pronunciar un discurs a l’estació alpina des de fa més de dues dècades, no va esmentar pel seu nom el president dels EUA, però va carregar contra l’aïllacionisme de la nova administració nord-americana. El proteccionisme, va dir el líder indi, “no és menys perillós que el canvi climàtic o el terrorisme”. “Molts països es repleguen més i més en ells mateixos. Sembla que es produeix el contrari a la globalització.”

“La globalització perd lentament la seva brillantor”, va admetre Modi, entre altres coses perquè els canvis que impulsa no beneficien a tothom igual i la competència entre països és descarnada, hi va afegir. Modi també es va mostrar crític amb les organitzacions globals creades després de la Segona Guerra Mundial, com ara l’ONU, i es va preguntar si aquestes institucions “reflecteixen les aspiracions de les persones i la realitat d’avui dia”.

Per als països en vies de desenvolupament, va dir, la resposta és negativa tot i que la solució no és aïllar-se sinó promoure “reformes per adaptar la participació i la democratització” en aquests organismes. Després de la intervenció inaugural del primer ministre indi, que va arribar a Davos al capdavant d’una nombrosa delegació de polítics i empresaris del seu país, tocarà el torn avui als líders europeus, de qui s’espera una defensa del multilateralisme abans de l’aparició de Trump, divendres vinent.

A més de Modi, ahir va parlar el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que també va defensar el lliure comerç i va reclamar un debat crític sobre l’assetjament sexual i va instar els líders i les empreses a promoure l’ocupació femenina i l’equitat salarial.

Amenaces globals

Polítics, líders de grans corporacions multinacionals, banquers i analistes diversos es reuniran fins divendres a Davos amb el lema Creant un futur compartit en un món fracturat. Una dècada després que la fallida del banc d’inversions nord-americà Lehman Brothers activés una crisi financera global, el creixement econòmic ha tornat i les borses assoleixen nous màxims. Però en l’ambient de Davos hi ha el temor que les bones perspectives econòmiques quedin només en un miratge si guanyen terreny les amenaces geopolítiques que planen sobre aquest 2018, com ara el proteccionisme, el canvi climàtic, els atacs cibernètics o, fins i tot, les guerres. L’informe sobre riscos globals publicat la setmana passada pel Fòrum Econòmic Mundial assenyala que molts analistes veuen, per a aquest any, un elevat perill de confrontació política i econòmica entre potències. Trump –el primer president en actiu dels EUA que participarà en el Fòrum de Davos des de Bill Clinton l’any 2000– ha contribuït a generar aquest clima d’ansietat després d’un any volàtil a la Casa Blanca en què ha capgirat la política exterior del seu país. El líder republicà parlarà al mateix auditori on ho va fer l’any passat el president xinès, Xi Jinping, que en aquella ocasió es va oferir a omplir el buit de lideratge global deixat per uns EUA cada vegada més replegats en ells mateixos.

A partir d’avui, els líders dels principals països europeus –Macron, la cancellera Merkel i May–, animats per la recuperació econòmica als seus respectius països, oferiran una visió alternativa a Trump i Xi, a qui retreuen que ha incomplert la promesa que va fer l’any passat d’obrir la Xina a la inversió estrangera.

70
líders polítics i
1.900 executius de grans empreses, entre d’altres, participen a Davos.
5.000
soldats i comandaments
de l’exèrcit suís i de la policia vetllaran per la seguretat dels assistents.

“Mala consciència” dels poderosos

Redacció

La directora de l’ONG Oxfam, la ugandesa Winnie Byanyima, va admetre ahir que el seu paper és “crear mala consciència” als poderosos que assisteixen al Fòrum de Davos. Oxfam, que dilluns va publicar un informe en què denunciava que un 1% de la població mundial es va quedar el 82% de la riquesa generada el 2017, alerta que les desigualtats estan fora de control. “Les nostres economies estan fracturades perquè recompensen la riquesa i no el treball dur. I això és el resultat de les decisions dels nostres responsables polítics i econòmics”, va denunciar ahir Byanyima. “Fins i tot l’FMI reconeix que aquest nivell de desigualtat és nefast per al creixement a llarg termini, i que el creixement que veiem actualment és fràgil i efímer.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona