Política

L’Estat també demana al TC que suspengui el ple de dimarts si Puigdemont es manté com a candidat

L’escrit presentat a l’alt tribunal impugna dues resolucions del Parlament: la que designa el líder de JxCat i la convocatòria de la sessió d’investidura

El govern espanyol demana que en les resolucions s’adverteixi Torrent i la Mesa de les possibles responsabilitats penals si desobeeixen el tribunal

El recurs que el govern espanyol ha presentat quest divendres davant del Tribunal Constitucional (TC) també preténque se suspengui el ple del proper 30 de gener si Carles Puigdemont continua optant a la presidència, a banda d’impugnar la candidatura del cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat).

L’escrit que l’executiu de Mariano Rajoy ha registrat al TC demana que se suspenguin les dues resolucions del Parlament relacionades amb la investidura del president. D’una banda, la que designa Puigdemont com a candidat, signada pel president de la cambra, Roger Torrent, el passat 22 de gener. I de l’altra, el decret del 25 de gener on es convoca el ple d’investidura per al proper dimarts, 30 de gener, a les tres de la tarda.

En el recurs s’especifica la petició de la suspensió del ple “exclusivament” pel fet que a l’ordre del dia s’inclou el debat del programa i la votació d’investidura de Puigdemont. Aquest és, de fet, l’únic punt de l’ordre del dia. Per tant, i tal com ha avançat la vicepresidenta en roda de premsa, Soraya Sáenz de Santamaría, la sessió es podria fer si el candidat fos un altre.

El govern espanyol, invoca l’article 161.2 de la Constitució i, per tant, amb una admissió a tràmit quedarien automàticament suspeses de manera cautelar les dues resolucions impugnades.

El ple del Constitucional es reunirà demà dissabte, a la una del migdia, per estudiar el recurs. Fonts del tribunal afirmen que el ple de dissabte només decidirà si admet a tràmit el recurs, estudiant els aspectes formals de l’escrit, però no entrarà a valorar el fons del mateix. La llei determina que té cinc mesos per dictar sentència.

Advertència a la Mesa

El govern també demana al Constitucional que, en la providència en què es decreti la suspensió de les resolucions impugnades i en la resolució que al seu moment es dicti, s’ordeni la notificació personal tant al president del Parlament com els altres membres de la Mesa.

L’escrit de la Moncloa reclama explícitament al TC que en la seva resolució adverteixi personalment al president del Parlament i a la Mesa del seu deure “d’impedir o paralitzar” qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada. En particular, que s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar, en l’àmbit de les seves respectives competències, acord o cap actuació que permeti procedir a un debat d’investidura el candidat de la qual a la presidència de la Generalitat sigui Puigdemont

A més, reclama que se’ls adverteixi expressament de les possibles responsabilitats penals en cas que incompleixin les resolucions del tribunal.

Per assegurar el major coneixement possible de la providència de suspensió, la Moncloa indica al TC que ordeni la publicació immediata de la mateixa al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que procedeixi a cursar les notificacions amb la màxima brevetat possible i pels tràmits més immediats a la seva disposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA