Política

ERC i Puigdemont miren de desbloquejar la investidura

Una delegació republicana va a Bèlgica per buscar amb el president i JxCat una sortida a l’atzucac

Les dues formacions celebren el clima de la negociació, que continuarà al llarg de la setmana

JxCat i ERC consideren positiu el resultat de la trobada realitzada ahir a Brussel·les amb el president Carles Puigdemont per desbloquejar la investidura. Al vespre, sortint d’una reunió feta gairebé per força després de les diferències que es van evidenciar per la investidura fallida de dimarts, fonts republicanes van valorar que la negociació “progressa adequadament”, tot i que ahir no es va tancar cap acord. De la banda de la formació del president es va explicar que la reunió havia estat “constructiva” i que havia servit com un primer pas per “restablir la confiança perduda arran de la investidura fallida”. Republicans i JxCat continuaran negociant els pròxims dies “per avançar en la línia d’investir el president Puigdemont”, segons van informar fonts de la formació del president –el grup parlamentari de JxCat precisament es trasllada avui a Brussel·les per analitzar amb Puigdemont els resultats de la trobada d’ahir amb els republicans. Fonts d’ERC van explicar que l’anada a Bèlgica tenia l’objectiu d’“escoltar i arribar a un acord al més aviat possible per fer govern”. De fet, la secretària general republicana, Marta Rovira, ja va plantejar públicament a JxCat aquesta setmana la necessitat que concretés una fórmula d’investidura que permetés, immediatament, nomenar consellers i aprovar decrets executius. Però, a més, una fórmula que evités conseqüències penals per als membres del Parlament, tant els representants a la mesa com els diputats en llibertat condicional. Els republicans insisteixen que la investidura ha de ser “efectiva”, “de veritat”, uns termes que s’han d’interpretar a la llum del Tribunal Constitucional, que ja ha deixat clar que només acceptarà que Puigdemont, destituït pel govern espanyol, sigui investit si es presenta en persona a la cambra catalana i amb permís del jutge del Tribunal Suprem –un jutge que, cal recordar, ha ordenat detenir-lo si torna a l’Estat espanyol.

ERC insisteix que Puigdemont i JxCat li han de proposar una sortida que permeti “recuperar les institucions i posar fi al 155”, una condició que fa difícil la investidura efectiva del president tenint en compte l’advertència del TC però també el dictamen dels lletrats del Parlament, que només la preveuen en el cas d’un candidat present a la cambra. Els lletrats han d’informar demà com ha quedat el calendari d’investidura frustrat dimarts.

LA DATA

06.02.18
Informe dels lletrats del Parlament
que ha de determinar com queda el calendari de la investidura

Rufián insisteix en el doble govern

El portaveu adjunt d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, és favorable a una presidència doble en què la “legítima” –la de Puigdemont– mantindria el seu paper de portaveu internacional de l’executiu des de Bèlgica mentre que un president executiu assumiria el govern del dia a dia a Catalunya. Així, Rufián va fer ahir seva en una entrevista a Catalunya Ràdio la proposta llançada des de la presó pel líder republicà, Oriol Junqueras. “Soc molt, molt partidari que Puigdemont sigui president però també soc molt conscient que l’Estat mai s’aturarà i, si pot, l’empresonarà.” Rufián no vol que hi hagi més empresonaments polítics i defensa evitar aquest risc al president i mesa del Parlament, així com als diputats com a conseqüència de la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona