Política

MERITXELL ROIGÉ

NOVA ALCALDESSA DE TORTOSA (PDeCAT)

“La plaça de la Catedral podria estar enllestida l’estiu del 2019”

Després de la renúncia de Ferran Bel, el ple de l’Ajuntament de Tortosa ha elegit Meritxell Roigé (PDeCAT) com a alcaldessa, que mantindrà el pacte de govern amb ERC

Què representa ser la primera dona que ocupa l’alcaldia de Tortosa?
Afronto el repte amb molta il·lusió i sobtada per la transcendència que té el fet que sigui una dona. Potser m’hauria agradat que hi hagués hagut més dones abans, però la participació de la dona en l’àmbit públic encara no s’ha normalitzat i a les Terres de l’Ebre menys que en altres llocs. Amb tot, des del meu grup municipal les dones hem assumit àrees que tradicionalment estaven en mans d’homes, com ara Urbanisme o Hisenda.
S’ha trobat entrebancs per accedir a determinats càrrecs pel fet de ser dona?
Mai. De fet, m’he mostrat contrària al fet que hi hagi quotes a les llistes, perquè jo vull ser-hi perquè soc vàlida no pel fet de ser dona.
Quines són les prioritats més immediates?
He estat tinenta d’alcalde; per tant, el projecte és compartit i hi haurà una continuïtat. La urbanització de la plaça de davant la catedral, l’organització del complex d’aigües, que estarà acabat el pròxim curs, i la celebració dels World Sports Games el juny del 2019 seran les principals accions. Pel que fa als jocs, seran l’acte més potent dels últims anys i caldrà dedicar-hi molts esforços.
En quina fase està el projecte de la plaça de la Catedral?
La previsió és posar a licitació l’obra a l’estiu, de manera que podria estar acabada el juny de 2019. Voldria que l’obra estigués a punt per als jocs perquè és un dels punts turístics de major atracció. També executarem altres actuacions al nucli antic relacionades amb les obres del Palau de Justícia; així l’Ajuntament es farà càrrec de la urbanització del carrer de la Mercè i la plaça dels Estudis i de la reforma del barri del Castell.
Per què es retarda el contracte de la recollida d’escombraries?
El projecte d’explotació del contracte de la recollida d’escombraries i neteja viària anirà al ple la pròxima setmana. Amb això ja estarem a la recta final, és un plec de condicions molt complex que implica unificar tota la gestió de residus amb un sol contracte i per això s’ha allargat el procés.
L’adquisició dels terrenys de Renfe continuarà sent una assignatura pendent?
No descarto que puguem arribar a una solució i no ho deixo al calaix. De fet, ja he fet una gestió com a alcaldessa per renegociar el conveni amb Renfe.
La reinterpretació del monument franquista serà una realitat abans que s’acabe el mandat?
Soc partidària del dret a decidir i aquí es va prendre una decisió; per tant, el meu objectiu és acomplir el que van votar els tortosins. Tot i això, aquest monument no és municipal i caldrà parlar amb les diferents administracions. Espero que hi hagi govern per veure què podem fer de forma conjunta i a qui correspon fer-ho.
El canvi a l’alcaldia implicarà una reestructuració de les àrees de govern?
Hi haurà alguns canvis. En el meu cas portava les regidories d’Urbanisme i Mobilitat, i aquesta darrera l’assumirà el regidor d’ERC Marià Martínez. El regidor que s’incorporarà al ple, Josep Cugat, assumirà la competència de Governació i la d’una regidoria nova que creem: Sector Primari.
Des de l’oposició han qüestionat el relleu a l’alcaldia perquè entenen que respon a un interès partidista. Què hi diu?
L’alcalde és elegit pel ple de l’Ajuntament, jo vaig ser sotmesa a una votació i vaig ser escollida per majoria absoluta. A més, soc la candidata de la llista més votada i el meu grup dobla la segona força política. Cal recordar al PSC i Movem que ells pretenien ser alcaldes amb tres i quatre regidors; per tant, estic més legitimada jo amb una llista de vuit regidors. D’altra banda, Enric Roig va ser elegit president del Consell Comarcal per un pacte amb una altra força; l’anterior president no va plegar per cap motiu concret sinó perquè hi tenia un acord.
En el seu discurs d’investidura va oferir diàleg a l’oposició, hi haurà un canvi de tarannà?
Abans del ple d’elecció em vaig reunir amb tots els portaveus per exposar-los la meua voluntat de diàleg i de treball conjunt i d’intentar oblidar els problemes que hi hagi hagut anteriorment. És evident que cadascú té una ideologia i una visió distinta de la ciutat, però podem trobar punts en comú.
Com afecta a Tortosa l’aplicació de l’article 155?
Hem detectat que s’han paralitzat subvencions a entitats i hem fet gestions perquè es desbloquegen. Des de l’Ajuntament trobo a faltar una interlocució amb el govern; no hi ha consellers a qui em pugui dirigir ni tampoc delegat del govern a les Terres de l’Ebre. Necessitem un govern de forma ràpida, ens hem d’entendre com sigui perquè l’objectiu és el mateix i crec que s’ha d’investir Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries