Política

Setge al procés sobiranista

Mas confia que Puigdemont prendrà “la millor decisió pensant en el país”

L’expresident de la Generalitat defensa la decisió del líder de JxCat de quedar-se a Brussel·les i pensa que pot ajudar a internacionalitzar el conflicte

Creu que Puigdemont estava decidit a convocar eleccions però no ho va fer perquè no tenia garanties des de Madrid que no s’aplicaria el 155

L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha evitat aquest dimecres valorar si el seu successor, Carles Puigdemont, ha de fer “un pas al costat” per desbloquejar la investidura però confia que prendrà “la millor decisió pensant en el país”.

En una entrevista a El món a RAC1 , l’expresident del PDeCAT ha reconegut que no parla directament amb Puigdemont des del desembre, quan es van veure a Brussel·les, però sí que li ha fet arribar, a través de tercers, la seva “anàlisi de la situació”.

Preguntat per si li ha demanat que nomeni un altre candidat a la presidència, Mas ha puntualitzat que això ho farà perquè “hi ha determinades decisions que les ha de prendre una persona i s’ha de respectar el temps que requereixen per ser preses”. “I sé que està en una situació molt delicada i difícil de resoldre”, ha afegit.

En qualsevol cas, s’ha mostrat segur que el líder de Junts per Catalunya (JxCat) “prendrà la millor decisió pensant en el país, en Catalunya”. “N’estic plenament convençut, si no, no l’hagués proposat per ser president de la Generalitat”, ha apuntat.

Mas ha defensat la decisió de Puigdemont de quedar-se a Bèlgica “perquè era el president del país i perquè no hi ha dubte que si posa els peus a Espanya se’n va a la presó directe”. A més, creu que des del “cor d’Europa” pot “ajudar a internacionalitzar el procés i el conflicte català”.

Pel que fa al cas de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que ha decidit no comparèixer davant el jutge i quedar-se a Suïssa, l’expresident català s’ha limitat a dir que ha de “respectar les seves decisions”, encara que les pugui “compartir més o menys”, perquè es troba immersa en un procés judicial i afronta “conseqüències penals molt dures”.

En aquest sentit, Mas ha admès que no s’esperava que “sense judici posessin gent a la presó” i que si això passava seria després de mesos. I encara s’esperava menys que els empresonats fossin l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, perquè “si algú va estar insistint en les mobilitzacions pacífiques van ser ells”. Per l’expresident “era impensable que això acabaria així”, si bé preveia que hi hauria un “judici penal” més dur que el del 9-N. L’exdirigent convergent ha especulat que “probablement sense la Declaració d’Independència també hi hauria gent a la presó. Els dos Jordis ja hi eren i els altres hi haurien entrat igualment”.

Mas, que aquesta setmana ha declarat davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en el marc de la investigació del procés cap a la declaració unilateral d’independència, ha explicat que va comparèixer “amb la intenció de renunciar a res, no retractar-me, però tampoc exagerar res de manera innecessària. Ni renúncies ni postureig”. Així, va dir que la declaració del 27 d’octubre va ser “simbòlica” i que la prova que va ser “purament una acció parlamentària” és que “el govern del país no s’havia reunit per prendre cap decisió”. “Tant evident que l’1 d’octubre va ser un referèndum amb tots els ets i uts és que la declaració del 27 d’octubre va ser simbòlica”, ha sentenciat.

Al seu parer, les eleccions del desembre eren inevitables perquè el govern espanyol les convocaria igualment. Segons ell, Puigdemont estava decidit a convocar-les però té la “percepció” que no ho va fer per la manca de garanties que el govern espanyol tiraria endavant el 155 de totes maneres. “El president Puigdemont tenia una decisió molt perfilada però la meva percepció és que aquells que no li havien de fallar el dia de la decisió, li van fallar. Estic parlant de la gent de Madrid. Volia una garantia que no hi hauria el 155. I sense aquesta evidència va dir que llavors no convocava eleccions. Però això és una percepció meva”, ha relatat.

Mas ha rebutjat que no convocar les eleccions des de Catalunya fos “un error catastròfic” perquè no estava clar que Madrid aplicaria el 155. “El ridícul hauria estat espantós si convoques eleccions i l’endemà Mariano Rajoy aplica igualment el 155. No se li va donar aquesta garantia”, ha insistit. En canvi, si s’hagués sabut del cert que no s’intervindria la Generalitat, “no convocar eleccions sí hauria estat un error catastròfic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona