Política

Setge al procés sobiranista

La judicatura planta Torrent en parlar de presos polítics

Part del nucli judicial a Catalunya abandona un acte pel discurs crític del president del Parlament

Retrets del ministre Catalá i suport d’altres juristes

Els principals membres del nucli judicial a Catalunya van plantar ahir a la tarda el president del Parlament, Roger Torrent, després que denunciés l’existència de “presos polítics” a l’Estat, durant un acte a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) amb motiu de la diada del seu patró, Sant Raimon de Penyafort, on també hi havia el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Entre els que van abandonar la sala quan hi va fer esment, enmig d’un ambient tens i alguns aplaudiments, hi havia el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; la fiscal en cap de Barcelona, Concepció Taló, l’exdegà de l’ICAB i exvicepresident del TC Eugeni Gay i l’advocat José María Fuster-Fabra.

Torrent, que ja havia arribat tard per evitar fer-se la foto amb Catalá, va denunciar en un discurs molt crític la “crisi” de l’estat de dret per la “vulneració” de llibertats civils i perquè la separació de poders “trontolla”, amb “ministres anticipant als mitjans decisions judicials abans d’existir sentència”, o “decisions judicials fonamentades en criteris polítics”. A més, va lamentar que la “regressió” en drets i llibertats s’observa amb més “intensitat” a Catalunya, abans de denunciar “l’existència de presos polítics, acusats de rebel·lió i sedició per delictes inexistents”, moment en què es va produir l’espantada, mentre la degana, Maria Eugènia Gay, li retreia: “President, no era la idea... L’hem feta bona!”

Torrent, malgrat tot, va acabar el discurs per recordar que un centenar d’experts en dret penal de l’Estat abonen que algunes mesures preventives són desproporcionades, lamentar la restricció de drets a alguns diputats i encoratjar els advocats a defensar “amb fermesa i rigor” els drets i llibertats.

Catalá, que no en va dir res en la intervenció posterior, al final va lamentar a fora que s’havia sentit “molt incòmode” per afirmacions “absolutament falses” i que Torrent “s’ha equivocat de discurs, formes i lloc”. En canvi, el degà del col·legi de Manresa, Abel Pié, i altres advocats com ara Jaume Alonso-Cuevillas i Josep Cruanyes van donar suport a Torrent, i no van anar al sopar final per la presència de Catalá i d’Enric Millo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona