Política

May tensa la corda amb la UE

DISCREPÀNCIES

La primera ministra i Tusk no es posen d’acord sobre l’esborrany de l’acord del ‘Brexit’ en una reunió a Londres

Avui exposa la posició del seu govern de cara a les converses de la setmana que ve

A pocs dies perquè la setmana que ve comenci la segona fase de les negociacions del Brexit, les que han de decidir les relacions comercials futures i establir el període de transició, el Regne Unit segueix tensant la corda. Ahir la primera ministra, Theresa May, va transmetre al president del Consell Europeu, Donald Tusk, el seu rebuig a l’esborrany jurídic de l’acord entre el Regne Unit i la UE publicat dimecres. També li va exposar que vol un acord comercial que tingui “el mínim de fricció possible”.

May i Tusk es van reunir ahir a Downing Street per tractar d’acostar unes posicions que ara mateix estan més allunyades que mai. Tusk va advertir que “no hi pot haver un acord sense friccions fora de la unió duanera i del mercat únic” i que, “per naturalesa, la fricció és un efecte secundari inevitable del Brexit”. L’anècdota de la trobada va ser el retard de Tusk i la disculpa d’aquest, que va al·legar la nevada i el fet que el transport “no estava lliure de fricció”.

El punt més delicat és la situació a la frontera nord-irlandesa. La UE vol crear “una àrea de regulació comuna” entre Irlanda del Nord i la UE. May creu aquesta opció significarà el trencament del Regne Unit com a país, i va fixar la frontera invisible com a línia vermella en les negociacions. “No estic content amb això que [May] diu que és una línia vermella, però per descomptat que pot tenir una idea diferent sobre l’essència del Brexit”, va expressar Tusk abans de la reunió. El mandatari europeu va demanar a la cap del govern britànic una idea millor per evitar la frontera física a l’illa d’Irlanda. El Regne Unit ha suggerit la introducció d’un sistema digital a la frontera, una opció que no convenç la UE.

Una mica més lluny va anar el ministre del Brexit, David Davis, que va amenaçar la UE de no pagar la factura de la sortida de la Unió Europea si els obligaven a instal·lar una frontera física a Irlanda del Nord. El govern de Londres creu que la UE pretén trencar el Regne Unit per evitar el Brexit. Els atacs contra la UE són més forts que mai, senyal que s’està a punt d’entrar en la fase decisiva de les negociacions.

Abans de la trobada amb Tusk, May va convocar el seu gabinet per acabar de perfilar l’estratègia de cara a les converses de la setmana que ve. Avui la primera ministra farà un discurs en què exposarà la posició del Regne Unit. S’espera que digui que el seu país oferirà l’alineació amb la UE d’aquells sectors que li interessen, com ara el de l’automoció. El discurs d’avui hauria de convèncer igualment els partidaris i contraris del seu partit de seguir a la UE. La divisió interna en el seu partit és el principal obstacle per adoptar clarament una posició cap a un costat o cap a l’altre. Ha d’acontentar tothom.

Les posicions, però, encara estan molt allunyades. May va declarar que el seu objectiu a llarg termini és “una associació econòmica feta a mida”, amb el suport d’un acord global de lliure comerç que garanteixi l’accés sense tarifes als mercats europeus per als productes i serveis britànics, cosa que no està disposada a acceptar la UE. En un discurs en una conferència empresarial a Brussel·les ahir, el cap negociador europeu, Michel Barnier, va dir que el Regne Unit, amb la seva posició [de voler sortir del mercat únic i de la unió duanera], només pot aconseguir un acord de lliure comerç amb la UE.

“El Regne Unit està tancant les portes una a una i l’únic model que queda és un acord de lliure comerç, com vam fer recentment amb el Canadà, el Japó i Corea del Sud”, va dir Barnier. I va afegir: “Pot triar un model més ambiciós i quedar-se a la unió duanera amb la UE, però això implicaria un equilibri entre drets i obligacions.” També va dir que no comprometria els principis bàsics: la integritat del mercat comú i de la lliure circulació de béns i persones. “El futur de la UE és molt més important que el Brexit”, va concloure Barnier.

A llarg termini volem una associació econòmica feta a mida
Theresa May
primera ministra britànica
El futur de la UE és molt més important que el «Brexit»
Michel Barnier
cap negociador europeu

“Error històric”

En un discurs ahir a l’European Policy Centre de Brussel·les, l’ex-primer ministre Tony Blair va dir que el Brexit és un moment de canvi vital al Regne Unit i que “els britànics haurien de poder decidir si accepten o no el pacte final que es negociï”, i va afegir que està convençut que si se’ls dona aquesta oportunitat, el Brexit pot ser revertit i que “és un error històric”. També va explicar que el Regne Unit sense la UE perdria “pes i influència”, però va advertir que “la Unió Europea sense el Regne Unit serà més petita i disminuïda”. Va explicar que molta gent al Regne Unit vol trencar amb la UE de forma clara tot i les conseqüències econòmiques i que es compliqui la situació a Irlanda del Nord, però va recordar que hi ha molta gent que no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona
política

Puigdemont crida a la màxima mobilització el 12-M per “aixecar Catalunya”

barcelona
política

Aragonès tira d’èpica recordant Macià, Companys, Irla i Tarradellas

barcelona
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles