Política

POLÍTICA

La CUP repta JxCat i ERC a investir Sànchez ells sols

La seva abstenció obliga les dues formacions a fer una proposta de xoc contra l’Estat o a recórrer als vots de Puigdemont i Comín

JxCat i ERC discrepen sobre com investir sense el vot de la CUP

La CUP no investirà Jordi Sànchez perquè la proposta conjunta que els fan Junts per Catalunya (JxCat) i ERC suposa la “submissió total” a la legalitat espanyola i cap salt endavant en polítiques socials. Aquesta és la diagnosi que va portar ahir el consell polític de la CUP a decidir que els seus quatre diputats s’abstindran en el cas que no canviï la proposta de govern que els fan els altres partits independentistes.

En la situació actual, JxCat i ERC no tenen prou vots per tirar endavant la investidura perquè Puigdemont i Comín mantenen l’escó però no poden delegar el vot –64 vots de JxCat i ERC contra 65 de Cs, PSC, Catalunya en Comú i PP–. Aquí és on furga la ferida la decisió presa ahir per la CUP. Amb els vots de Puigdemont i Comín sí que es garanteix la majoria per investir –66 contra 65–, però JxCat o ERC han de fer un pas en què tornen a discrepar. O bé Puigdemont i Comín renuncien a l’escó i es garanteix la majoria amb el vot dels diputats que els rellevin, o bé el president del Parlament desacata el Tribunal Constitucional i els valida el vot –és impossible que el jutge Llarena els permeti votar sense que es presentin davant d’ell per empresonar-los.

La CUP justifica la seva decisió perquè considera que votar sí en les condicions ofertes seria tant com renunciar al seu projecte polític i “als anhels expressats l’1-O” pels ciutadans que van anar a votar, en paraules del diputat Vidal Aragonès. A més de la “submissió total” a la legalitat espanyola, la CUP considera que la proposta de JxCat i ERC “no afronta el patiment que viuen dia a dia les classes populars”. El diputat va expressar la posició amb la frase “Ni 155 ni 135 ni autonomisme”, i va assegurar que la proposta que els han presentat representa “quatre anys de pràctiques polítiques i gestió limitades per la legalitat espanyola”.

La CUP deixa clar que la negativa no és a Jordi Sànchez, sinó al que JxCat i ERC plantegen fer al govern de Catalunya i com a sortida a Brussel·les. Així, defensa que les negatives de la CUP han ajudat a avançar, tant el no a Mas com el no als pressupostos que, segons Aragonès, va fer possible el referèndum d’autodeterminació: “Si hi ha un mandat democràtic de l’1-O és la legalitat republicana, no l’espanyola.” Els anticapitalistes avancen que no negociaran cap altra proposta “autonomista” ni mesures socials “sense efectivitat” i reivindiquen que no hi ha altre camí que “la mobilització popular i l’autoorganització” per plantar cara a la repressió.

LES FRASES

Estem disposats a fer sacrificis, però per superar la legalitat espanyola. No negociarem autonomisme
Dir sí suposaria renunciar al nostre projecte polític i als anhels expressats pels ciutadans en el referèndum de l’1-O
Amb la nostra abstenció, els dos vots de Puigdemont i Comín permeten constituir govern
Vidal Aragonès
diputat de la cup

JxCat no vol que deixin l’escó i ERC no veu el vot telemàtic

La manera de desencallar la situació fa reaparèixer les discrepàncies entre JxCat i ERC. Només coincideixen a no descartar encara fer una altra proposta a la CUP. “Som partidaris de fer govern i ara veurem què”, apuntaven fonts republicanes, mentre des del grup de Puigdemont no es descartava res. Però si les direccions de JxCat i ERC no volen cedir a l’exigència de la CUP, el desbloqueig s’albira igualment difícil. El grup parlamentari del president afirma que no acceptarà “en cap cas” que Puigdemont i Comín hagin de renunciar a l’escó, una possibilitat que ERC sí que preveu. Per contra, mentre que JxCat es planteja que Puigdemont i el conseller cessat puguin votar per delegació si ho accepta el president del Parlament desobeint el TC, ERC considera que el vot telemàtic és una opció que ja es va descartar per inviable quan es volia investir Puigdemont. La CUP advertia ahir que JxCat i ERC no necessiten els seus vots per formar govern i que poden fer valdre “el dret a votar” de Puigdemont i Comín. Per a Aragonès, “si es fa d’una altra manera s’assumeix el marc autonòmic i la repressió del TC”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell