Política

Trump es llança de cap a la guerra comercial i imposa aranzels a la Xina

Els EUA fan el primer pas per gravar per valor de fins a 48.750 milions d’euros les importacions xineses

Pequín diu que prendrà “les mesures necessàries”

El president dels EUA, Donald Trump, va deixar-ho ahir tot enllestit perquè comenci una guerra comercial global. El mandatari nord-americà va fer un pas agosarat que encamina els Estats Units cap a una batalla crua amb l’altra potència econòmica mundial, la Xina, donant ordres perquè l’administració nord-americana imposi aranzels a les importacions xineses.

L’objectiu de Trump és recaptar al voltant d’uns 48.750 milions d’euros en tarifes frontereres, amb un augment dels aranzels que podria afectar fins a 1.300 productes, la gran majoria dels quals tecnològics. La llista final dels afectats es consolidarà i quedarà definida d’aquí a un mes i mig, després de fer les consultes pertinents i que els lobbies facin la seva feina.

Washington justifica el moviment com una resposta a les “pràctiques injustes, particularment en els esforços per adquirir la tecnologia dels EUA i afavorir les empreses xineses”, així com en temes de propietat intel·lectual.

Trump feia anys que parlava de les suposades pràctiques comercials injustes de la Xina, i ara des del Despatx Oval pot, per fi, posar-hi remei amb una espècie “d’ull per ull, dent per dent” aplicat als aranzels, un “impost mirall” que aplicarà a tots els productes xinesos que tinguin una taxa diferent de la que s’aplica als béns nord-americans quan volen entrar en territori asiàtic.

“Si ens cobren, els cobrarem de la mateixa manera”, va advertir el president nord-americà. D’aquesta forma, Trump creu que aconseguirà que la Xina modifiqui les seves pràctiques i eixugarà el que va considerar “el dèficit (comercial) més gran de cap país en la història del nostre món”. Els aranzels faran que els EUA siguin “una nació més forta, més rica”, complint el seu desig nacionalista i proteccionista econòmic que, paradoxalment, topa frontalment amb l’ideari tradicional del Partit Republicà que ell encapçala.

Denúncia

Les represàlies no seran només en temes aranzelaris: l’inquilí de la Casa Blanca també preveu denunciar el gegant asiàtic davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC) per la violació de lleis comercials. Paral·lelament, va exigir al seu homòleg, Xi Jinping, que faci el necessari per reduir de forma “immediata” un mínim de 81.330 milions d’euros de dèficit comercial entre les dues grans potències econòmiques mundials.

El període de consultes per saber a quins béns xinesos caldrà imposar noves tarifes servirà també perquè Pequín pugui negociar, però reconduir la situació sembla difícil i tot apunta a una guerra comercial.

Abans de saber els detalls de l’acció nord-americana, la Xina ja havia advertit que prendria “totes les mesures necessàries” per defensar-se d’una guerra que no vol però de la qual no s’amagarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona